Szép kilátások

2023.10.24. 07:00

Mint az óriáskerék, úgy pörög a mutyibuli a Pécsen

Egyre különösebb az a háttértörténet, ami a pécsi vurstlival párban felállított óriáskerék körül alakul. A meglehetősen „kedvezményes" áron átadott központi helyen lévő földterület bérleti szerződése ugyanis újabb meglepetést tartogat.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Alig napi 5,5 forintos négyzetméter áron adta egy üzleti vállalkozásnak a 6-os út mellett lévő, központi elhelyezkedésű területet a pécsi polgármester, Péterffy Attila, amiről saját maga hozott egy személyes döntést néhány október elején. (Összehasonlításképpen egy pécsi polgártól ennek több mint hússzorosát kérik el a közterület használatáért.) 

A szerződés részleteit ugyanakkor már korábban leegyeztethették, hiszen nem sokkal később már Pécsen meg is jelent a turisztikai szezonban Siófokon működő látványosság. Ott hat évvel ezelőtt is 1,5 milliós havi díjat kértek a szezonban, Pécsen nettó 90 ezer forintot, ami még akkor is jelentős különbség, hogy szezonon kívül van, ugyanakkor a monstrum tárolási díjának is elenyészőnek mondható. 

A történet azért is különös, mert újabb fordulatot jelentett az, hogy kiderült: a baloldali városvezetés 3000 ingyenjegyet is kap a látványosságot üzemeltető cégtől, amely tényt azonban a nyilvános városi oldalra feltett polgármesteri határozat szövege nem részletez. Ez pedig azért is érdekes, mert valójában ezeknek a jegyeknek az átadása is értéknek, ellentételezésnek minősül, így a bérleti díjba valójában beleszámít. Nem kizárt azonban, hogy azért hallgatott erről Péterffy – csupán a közemberek számára korlátozottan elérhető bérleti szerződésben utaltak erre –, mert ezzel az "ajándékkal" saját hatáskörben ügyeskedve a kampányban a DK-MSZP-s uralom megtartására használhatták volna fel. (Persze miután a sajtó megneszelte az ügyet, vélhetően változtatnak a stratégián majd.)

Az ingyenjegyeket ugyanis célzottan, a baloldal elmúlt négy éves regnálása alatt begyűjtött lista alapján adhatják majd át, ezzel akár megkerülve a szociális szervezetek által ismert rászorulókat is, akik nem feltétlenül – csak és kizárólag – baloldaliak, hanem akár a nemzeti oldallal szimpatizálók. 

Az ingyenjegyes szerződés kapcsán az is pikáns részlet, hogy azt a szocialistákkal remek kapcsolatot ápoló Ruzsa Csaba alpolgármester írta alá, de Péterffy nevében. Mindenesetre a megállapodás a közgyűlésen téma volt, a Tiszta Kezek Frakció vezetője, Bognár Szilvia azt mondta róla, hogy az akár számviteli törvényt, akár áfa-törvényt is sérthet. 

Lapunk az ügyben pénteken megkereste a közgyűlés jogi szempontú vizsgálatát felügyelő Baranya Vármegyei Kormányhivatalt, hogy álláspontjukat kérjük. 

 

Öngólt rúgott a PSN Zrt. politikai kádere

Máté János, a Pécs Sport Nzrt. politikai kinevezettje, a cég „vezérigazgatója" birtokában lévő helyi MSZP-s lap a napokban támadást indított azok ellen, akik múlt heti közgyűlésen tiltakozni mertek a baráti polgármestere, Péterffy Attila ellen. Máté Jánosék emberei ugyanis még telefonon is zaklatták azt az idős urat annak jobboldali kapcsolatai miatt, aki felolvasott a közgyűlésen egy petíciót. Ebben többek között az szerepelt, hogy "elegünk van abból, hogy ezrek várnak önkormányzati lakásra, de nem jutnak hozzá, mert a legjobbakat a csókosoknak osztják szét, a maradékért pedig csak kenőpénzért lehet hozzájutni. Elegünk van, hogy a városházán már féltucat ügyben zajlik nyomozás. Tisztességes, átlátható városvezetést akarunk, hogy Pécs ismét elfoglalhassa méltó helyét a hazai nagyvárosok sorában." A petíció tartalmát Máté János házi lapja nem cáfolta. 

„Maffia, korrupció, lakásmutyi"

Megírtuk, hogy a keddi közgyűlésen közel kéttucatnyian tiltakoztak a városi botrányok miatt. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a baloldali városvezetés alatt a rendőrség, a hatóságok több bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást. A demonstrálók „maffia”, „hivatali visszaélés”, „korrupció”, „6 bűnügy”, „lakásmutyi” és „korrupció” feliratokat emeltek a magasba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!