Vetélkedő

2023.10.16. 17:30

Molnár Ferenc Caramel lepte meg a diákokat

Országos Multikulturális Napot rendezett Kétújfaluban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fenntartásában lévő Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) és a Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A két intézménynek már csaknem öt éves együttműködése van a cigány-roma népismeret kapcsán. A tartalomfejlesztő munka során kétújfalui pedagógusokkal közösen jelentettek meg tananyagokat, tankönyveket. Emellett népismereti versenyeket szerveztek Kétújfaluban.

 


Idén, harmadik alkalommal kibővítették a programot, és a kétújfalui Elemy Sándor Művelődési Házban, szakmai fórumra, eszmecserére hívták a Baranyában működő nemzetiségi oktatási intézmények és a református szeretetszolgálat vezetőit, hogy mutassák be a tevékenységüket, amit a német, a horvát és a cigány népismeret oktatás területén folytatnak. A rendezvény fővédnöke Victor Katalin, a köztársasági elnök romaügyi tanácsadója, aki szintén részt vett a programon.
A bemutatkozó előadások után Kovacsevicsné Tóth Marianna címzetes igazgató vezetésével közös problémákról közös lehetőségekről beszélgettek az intézményvezetők.

Mindeközben az iskolában a környező települések iskoláiból 7 csapat vetélkedett egymással a kosárfonás, szövés, teknővájás, vályogvetés, mézeskalács-díszítés, nemezelés terén, egy helyszínen egy régi mesterségről, a jóslásról néztek felvételt, illetve tesztlapot is kitöltöttek. A versenyt a Nagydobszai Általános Iskola csapata nyerte, másodikként a dencsházai gyerekek végeztek, a harmadikak pedig a kétújfalui diákok lettek, de természetesen minden csapat kapott ajándékot.
Ebéd után Molnár Ferenc Caramel énekes lepte meg a gyerekeket. Az előadó mesélt a diákoknak arról, hogy Törökszentmiklóson, egy cigánytelepen nőtt fel. Szegény családban élt, sokat kellett nélkülözni. Egy-egy dalt is énekelt a fiatal közönségnek, és kérdezte a gyerekeket arról, hogy mik szeretnének lenni felnőtt korukra. Focisták sokan lennének, de volt aki cukrász, rendőr, vagy épp állatorvos szeretne lenni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!