Gyorssegélyt kellett a cégnek adni

2023.10.10. 07:00

Több mint félmilliárdos veszteséget hozott össze fél év alatt a Tettye Forrásház

A szocialista-DK-s önkormányzat a cégének, a Tettye Forrásháznak igazgatótanácsában nincs olyan személy, akinek lenne kifejezetten közművek működtetésével kapcsolatos végzettsége, de egy baráti ügyvédnek már évek óta helye van az igazgatóságban. A balos ügyvéd tevékenységének „eredménye" látható is a fél év alatt összehozott 641 milliós veszteségen.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: L. L.

A Tettye Forrásház Pécs és 14 környékbeli település lakóit látja el ivóvízzel, továbbá gondoskodik a pécsi háztartásokban, iparban és 12 környékbeli településen naponta keletkező szennyvíz elvezetéséről, kezeléséről. A cég élén az elmúlt több változás is történt, miután a Péterffy Attila baloldali polgármester átvette a hatalmat, a korábbi szakmai irányítást eltávolította a vállalat éléről, majd ezt követően a saját maguk által Pécsre hozott vezérigazgató távozott, akinek több konfliktusa is volt a politikai káderekkel, kinevezettekkel, a szűk városvezetői elittel. A jelenlegi vezérigazgató, Farkas Tamás ugyan igyekszik kivonni magát ezekből a körökből, távol tartani magát a baloldal kétes üzelmeitől és elsősorban az operatív munkára, a vállalat működtetésére fókuszálni. 

Ugyanakkor a cég igazgatóságát Péterffyék úgy alakították át, hogy abból kikerüljön a közművek üzemeltetésében jártas szakember, Vida János. A Pétáv Kft. ügyvezetőjét ugyanis már két éve eltávolították, helyére a volt MSZP-s alpolgármester fiát, Meixner Barnát, a Biokom igazgatóját ültették. Szintén pártos vonalat erősítette a vállalatnál Szabó Szilárd is, aki a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi vezéreként "tevékenykedett" az igazgatótanácsban,  akit baráti szálak fűztek a pécsi szocialista háttéremberekhez. Szabó azonban a közelmúltban a felmondott és nemcsak a Vagyonhasznosítót, hanem a várost is elhagyta nyáron. Helyére a Tettye Forrásház igazgatóságába azt a Hummel Márkot delegálta a baloldal, aki karbantartási vezetőből lett a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója, és szintén MSZP-s kapcsolatokkal bír. 

A masszív változatlanságot egyébként a Tettye Forrásház igazgatóságában a MSZP-s képviselőjelöltséggel, az ügyvédi kamara elnöki posztjával is sikertelenül próbálkozó, rendkívül vagyonos Péterffy-barát ügyvéd, Bodnár Imre jelenti, akinek politikailag közvetlen ráhatása van a vállalat stratégiai döntéseire.

A nemzeti oldal véleménye szerint arról tanúskodik, hogy csak baráti cégvezetőket engednek a Tettyéhez, hogy Péterffyék kockázatosnak tartják, ha egy külsős személy – aki szakember lenne – rálátna az ott zajló folyamatokra. 

Ennek a „szakmai" munkának az eredményességét pedig jól mutatja, hogy az önkormányzat elé került első félévről szóló beszámoló szerint is hat hónap alatt 641 milliós veszteséget hozott össze a Tettye Forrásház, ami miatt pedig 400 milliós gyorssegélyt kellett a cégnek adni.

Érdekesség, hogy a féléves beszámolóból kiderül, hogy a céges vezetők prémiumára és hűségjutalomra 74 millió forintos céltartalékot képeztek a vállalatnál még ilyen körülmények között is. A vezérigazgató számára pedig olyan prémiumkiírást adtak meg az MSZP-DK-s városvezetők, hogy már 1,27 milliárd alatti év végi veszteség esetén is járhat neki a prémium; jelen állás szerint az önkormányzati támogatással ezt a prémiumcélt könnyedén  teljesíteni is fogja majd a vezérigazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!