Bama.hu videó

2023.11.29. 16:40

A mókusmajmok útnak indultak Közép-Amerikába (galéria és videó)

Igencsak csípős volt az idő november 29-én kora reggel, de a Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium területén így is nagy volt a nyüzsgés. A dolgozók egy része a reggelit készítette el az állatkert lakóinak, míg sokan a közönséges mókusmajmokkal voltak elfoglalva, akik egy hosszú útra készültek.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Tizenhét hím mókusmajmot készítettek fel a PécsZoo dolgozói arra az útra, amelynek végső állomása a francia fennhatóság alatt álló Martinique-szigete, mindezt az Európai Természeten Kívüli Fajmentő Program (European Ex-situ Programme – EEP) keretében.

– A mókusmajom állományunk a 90-es végén a dél-amerikai Suriname államból érkezett, tehát a jelenlegi csapatunk közvetlen felmenői alapvetően vadon befogott állatok. Az elmúlt 20 évben nem bolygattuk a csapatot, így kialakult egy rendkívül szűk génállományú tenyészet, amiről úgy gondoltuk, hogy nagyon nagy hátrány

 – tájékoztatott minket Varga Tamás, a pécsi állatkert gyűjtemény- és nevelési vezetője. – Három éve azonban felvettük a kapcsolatot egy fajkoordinátorral, aki utánanézett az állatainknak, és eredetük pontos és körültekintő tisztázása után kiderült állományunkról, hogy nagyon értékes géneket sikerült megőrizni, és amit egész eddig hátrányként éltünk meg, most előnynek bizonyult.

A közönséges mókusmajmok állománya a természetben csökken, de még a legkevésbé fenyegetett kategóriába tartoznak az IUCN listája alapján (Least Concern). Mint megtudtuk a fajkoordinátor úgy gondolta, hogy még mielőtt a csökkenő állománytendencia kritikus lesz a természetben, lerakná a mókusmajmok természetbeni visszatelepítésének alapjait, így most ezek a szinte már pécsinek mondható állatok azért kerülnek vissza Közép-Amerikába, hogy amennyiben a természetes populáció tendenciái miatt szükségessé válik a visszatelepítés, akkor minél hamarabb el lehessen indítani a folyamatot.

A pécsi állatkert értékes genetikai állományú csapatából a hímek november 29-én délelőtt fél 8-kor gördültek ki a PécsZoo kapuján:

– Zökkenőmentesen zajlott a mókusmajmok előkészítése az útra, és november 30-án 11 óra környékén fognak felszállni az állatok a franciaországi Orly repülőtérről, és megkezdik útjukat Fort-de France-ba. Az utazásuk érdekessége, hogy hiába szelik át az óceánt, az EU-ból nem mennek ki az állatok, hiszen francia érdekeltségű területre szállítják őket

 – mesélte Varga Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!