Oktatók tanácskoztak

2023.11.30. 07:00

Fegyverneki Gergő: a pedagógus legyen LED-oszlop a mai digitális világban

Projektalapú oktatás és a mesterséges intelligencia térnyerése címmel tartottak telt házas pedagóguskonferenciát november 29-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjában. A legmarkánsabb üzenet akként körvonalazódott, hogy a digitális világban új módszertani megközelítésekre van szükség a közoktatásban, s az online eszközök megkerülhetetlenné váltak.

Mohay Réka

– A pécsi MCC célja, hogy a legtehetségesebb baranyai diákok oktatása mellett képzéseket, szakmai fórumot kínáljon a tanároknak – mondta Erdei Krisztián képviselet-vezető. Rámutatott, a minőségi közoktatásra és a pedagógusok elkötelezett munkájára is építve tud sikeres lenni az MCC tehetséggondozó programja. 

A meghívott előadók között volt Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértő, módszertani tanácsadó. Előadásában szerteágazó témákat érintett a mai generáció tanulási szokásairól és a jövőbeni oktatás kihívásairól, több példát bemutatva a projektalapú oktatási gyakorlatból, külön kitérve a ChatGPT használatára is. 

– A mai generáció jellemzője, hogy ingerfalók, akik minimális befektetéssel szeretnének maximális eredményt elérni. A videójátékokban könnyedén lehetnek hősök, az Instán azonnali visszajelzéseket kapnak, az okostelefon és a TikTok pedig nélkülözhetetlen eszközök lettek – mondta Fegyverneki Gergő. 

Kiemelte, hogy az idegennek tűnő tudást személyes tudássá kell átültetni, így a fiatalok életére nézve valóban releváns készségeket és információkat átadva. Arra biztatott, hogy ki kell lépni a komfortzónából, és olyan készségeket és kompetenciákat kell fejleszteni, amelyeket a munkáltatók elvárnak és amelyek a jövőben a munka világában fontosak lesznek. 

Szólt arról is, hogy az „edutainment”, azaz az oktatás és szórakoztatás egyesítése lesz a jövő trendje. Elmondta, a pedagógus kaméleon módjára kell, hogy alkalmazkodjon a környezethez és változó kihívásokhoz, 360 fokos szögben figyelve a körülötte lévő történéseket, beleértve a diákok lelki állapotát, otthonról hozott kihívásaikat is. Az előadó közösségi oldalán, a Kaméleonpedagógus oldalon ingyenes online tanfolyamot ígért 2024-re, amely bemutatja a pedagógusoknak, hogyan kell elindulni az online térben. 

Az előadó különféle pedagógiai módszereket javasolt, beleértve az infografikák készítését és a projektek során való együttműködés fejlesztését. A lényeg, hogy a tanárok ne csak információt adjanak át, hanem segítsék a diákokat a kreativitás és problémamegoldás fejlesztésében. 

Az előadás végén Fegyverneki kitért a mesterséges intelligencia és a ChatGPT kihívásaira is. Hangsúlyozta, ez az új eszköz diákok és tanárok segítségére is lehet, ha okosan használjuk. Elmondta, hiába tiltjuk, a digitális eszközöket a fiatalok így is, úgy is használják, így a pedagógus felelőssége, hogy ebben az online közegben se engedje el a fiatalok kezét. 

– Inkább legyünk a digitális világban „LED-oszlopok”, akik vezetik és kísérik a diákokat a digitális világ útvesztőiben – összegzett a szakértő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!