Mind életben maradtunk

2023.10.17. 17:30

Új lehetőségeket hozott a mesterséges intelligencia az előadáson

Hogyan is kezdhetnék bele ennek az anyagnak a megírásába, ha nem úgy, hogy megkérem a mesterséges intelligencián (MI) alapuló ChatGPT alkalmazást, hogy segítsen nekem három dicsérő szót találni, amellyel jellemezhetem az október 11-ei Improvokál Társulat előadását, amelynek egyik főszereplője maga az MI volt.

Czeczon Enikő

Fotó: SZOBONYAI MIHALY

A három szót, amelyet kaptam: kiváló, lenyűgöző, fantasztikus. Tökéletes választások, magam sem tudtam volna jobbat kitalálni arra a közel kétórás produkcióra, amiben részem lehetett a Szabadkikötőben. Ez egy új és izgalmas formátumú előadás volt, amely először debütált a szórakozóhely és egyben rendezvényhelyszín pódiumán, ahol ötleteket adott az MI és a más kortárs technológiai vívmányok. Ezzel kitágították a színházi alkotás határait és új lehetőségeket is teremtettek.

Hogyan indítottunk? Hát úgy, hogy a Google Fordító köszöntött minket, és bemutatta a játszókat. Majd, ahogy azt már az imprószüzeken kívül mindenki tudja, következett a bemelegítés. Érdemes társaságban érkezni az előadásokra, mert a bemelegítő feladatokhoz minimum ketten kellenek. Sajnálatos módon, pont egyedül maradtam, de ez a legújabb kísérleti előadás, ahogy írtam, új lehetőségeket is teremtett. Elővettem a telefont, ráírtam egy épp elérhető ismerősömre, és a segítségét kértem. A feladat az volt, hogy mondjuk el egymásnak, hogy volt-e olyan alkalom, amikor a virtuális világ ellenünk fordult, és olyan, amikor a segítségünkre sietett. Nekem például, akkor ott az előadáson segített.

 

A produkció során tényleg sok segítséget adtak a technológiai vívmányok. A mesterséges intelligencia ötleteket dobott be kérdésekre, amelyek közül a közönség szavazhatta meg a kedvencét. Volt, hogy helyszíneket ajánlott, amelyből egy iskolai udvar került ki győztesen, ahol egy tanár–diák beszélgetést hallgathattunk végig, amelyből megtudtuk, hogy a főszereplő kissrác lovon érkezik mindennap a suliban. Szürreális elképzelés, pont ezért a nevetés nem maradt el.
Harcművészeti stílusokat is felsorolt az MI, amelyből végül valamilyen árnyakkal kapcsolatosra esett a választásunk. A nevére nem emlékszem, de igen érdekes volt, hogy ezzel a módszerrel kellett előadniuk a játszóknak egy pelenkacserét.

De jártunk a Római Birodalomban, ahol két egykoron szövetségesek kerülnek egymással szembe a ringben, és azt is megtudtuk, hogy mi az eredettörténete a Nesquik gabonapehelynek, ami után nem tudom, hogy tekintsek erre az eddig szeretett csemegére. Annyit mondok, hogy a történet főhősei nyulak voltak.
Zárásként nem maradhatott el a Vokálváltó. A történethez az inspirációt a Bee Gees Stayin’ Alive című dala adta. A főhős egy földrengés elleni sisakot gyártó fiatalember volt, aki volt munkatársait hívta meg a tesztelésre, és életben maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában