Hatalmas fejlesztések jönnek

2023.11.23. 14:00

Csizmadia: Pécs a Kárpát-medence déli-délnyugati térségének centruma lehet

Szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy megkeressük azokat a kitörési pontokat, amelyeknek köszönhetően Pécset egy iparilag fejlett, valóban az ország élmezőnyéhez tartozó nagyvárosként tudjuk feltenni a térképre – hangsúlyozta a Fidesz pécsi frakcióvezetője a Dunántúli Naplónak.

Balikó Gergely

Mint korábban beszámoltunk róla, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bejelentése szerint a közeljövőben olyan fejlesztéspolitikai döntések várhatóak, amelyek kedvezményezettje a déli országrész és kifejezetten a két nagyváros, Pécs és Szeged lesz.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője ezzel kapcsolatban lapunknak kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy komoly és konkrét kormányzati szándék bontakozik ki az elmúlt hónapokban, hetekben a dél-dunántúli térség gazdaságfejlesztését illetően. Ezen belül Baranyát és Pécset is kiemelten kezeli a kabinet – jelezte.

Közölte: tavaly Zóna program címmel egy nagyon részletes területfejlesztési koncepció készült el, ami egy 1000 milliárd forintos fejlesztési csomagot tett le a kormány elé, és ez jóváhagyást kapott. A programban szerepelnek olyan már folyamatban lévő fejlesztések, mint a mohácsi Duna-híd és olyan új elképzelések, mint Pécset Kaposvárral összekötő gyorsforgalmi út – ismertette.

Amennyiben ez Szigetvár érintésével a közeljövőben megvalósul, akkor Pécs rákerül Nyugat-Európa közlekedési fő ütőerére, valamint az Adria térsége is közvetlenül autópályán lesz elérhető a baranyai vármegyeszékhelyről – részletezte a nemzeti oldal politikusa, akinek tájékoztatása szerint szükséges összekötni az M5-öt az M6-os sztrádával, ami szintén kiemeltté tenné a dél-dunántúli régiót.

Csizmadia Péter kiemelte az elképzelések közül a pogányi repülőtér fejlesztését, amelyben a magyar állam többségi tulajdont szerzett azzal a céllal, hogy a jövőben egy működő fejleszthető, nemzetközi szinten is életképes repülőteret alakítson ki ott. Ez a fejlesztés bekerült abba a nagy reptér-fejlesztési csomagba, amelynek keretében négy nagy regionális repteret fejlesztenek a következő években – emelte ki a fideszes politikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a vármegyeszékhelynek így nemcsak a közúti, hanem a légi kapcsolata is kialakulhat egész Európával.

Szavai szerint mindezek megvalósulásával Pécs nemcsak a dél-dunántúli fejlesztési övezet, hanem ezen túlmenően a horvátországi szlavóniai és tágabban a nyugat-balkáni gazdasági övezet központja lehet. Végre centrum lehetünk, nem pedig valaminek a széle – hangoztatta Csizmadia Péter.

A frakcióvezető egyúttal hangsúlyozta: mivel ezt Pécs egymagában nem tudja megtenni, szövetségeseket kell keresnie. „A legjobb szövetséges mindig a magyar kormány” – így a nemzeti oldal politikusa, aki szerint Pécsnek emellett partnerséget kell kialakítani a szomszédos városokkal, kiemelten Kaposvárral és Moháccsal.

Megfogalmazása szerint minden okunk megvan bizakodni abban, hogy a következő évtized valóban a Dél-Dunántúl sikereiről fog szólni. Fontos lenne, hogy ennek Pécs legyen az igazi nyertese – jegyezte meg.

Mint közölte, ha pécsi vezetés nem használja ki a lehetőségeket, nem köt szövetségeket, elzárkózik, akkor félő, hogy a város ebből „az utolsó nagy” fejlesztési ciklusból is kimaradhat. Emiatt Pécsen változásra van szükség a politikai vezetésben – hangsúlyozta hozzátéve: hogy az említett szereplőkkel együttműködni hajlandó és tudó vezetés kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!