Stratégiaváltás kell

2023.11.13. 14:00

Csizmadia Péter: Pécs turisztikai hanyatlására van megoldás

Az ország legnagyobb városain kívül még a jóval szerényebb kulturális örökséggel rendelkező települések is megelőzik Pécset a vendégéjszakákat illetően, ezért Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető bejelentette: amennyiben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat a pécsiek 2024-ben, akkor az idegenforgalmi adóból pénzügyi alapot hoznak létre, és vármegyei szintre emelik a turisztikai szakmai irányítást.

Bóka Máté Ciprián

 Bár a számokat tekintve Pécs turisztikai szempontból jobban áll, mint egy évtizede, ez elsősorban abból fakad, hogy minden város és turisztikai desztináció jelentőset lépett előre a vendégéjszakákat tekintve – az ország gazdasági teljesítőképessége következtében egyre többen választják a hosszabb-rövidebb pihenést belföldön is. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján arról szólt, hogy Pécs turisztikai vonzereje más városokkal való összevetésben hanyatlik.

– A Pécsnél jóval szerényebb kulturális örökséggel rendelkező városokhoz képest is aggasztó a lemaradásunk, különösen egyébként a külföldiek itt eltöltött vendégéjszakáit tekintve. E téren már nemcsak Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Eger és Sopron, hanem Kecskemét és Székesfehérvár is megelőz bennünket 

– mondta. –  Ha megnézzük a problémákat, amik ide vezettek, láthatjuk, hogy gyakorlatilag az országban egyedülállóan negatív példaként Pécs az egyetlen olyan nagyváros, amely nem finanszíroz turizmussal, idegenforgalommal foglalkozó saját, kifejezetten ezt a célt szolgáló vállalatot.

 

Kényszermegoldásként ugyanis a baloldaliak létrehoztak egy turisztikai csoportot a városházán, amely azonban az elmúlt évek számai alapján nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ezek mellett elmaradtak a jelentős turisztikai attrakciók, események is, amelyek turisták jelentős tömegeit tudnák Pécsre vonzani. Az előző városvezetés idején, a Zsolnay Kulturális Negyed korábbi, azóta eltávolított irányításával életre hívott Fényfesztiválon kívül ugyanis nincsenek olyan nagyobb események, amelyek az év egészében fenntartanák az érdeklődést a város iránt – emelte ki a frakcióvezető.

– Ahhoz, hogy több turista érkezzen, egyértelműen stratégiaváltásra és léptékváltásra van szükség. Ehhez pedig Pécsnek mindenképpen összefogásra van szüksége a környező, turisztikailag jól szereplő településekkel, többek között Siklóssal, Villánnyal, Moháccsal, Harkánnyal, hogy csak néhányat említsek. A vármegyeszékhely most elzárkózik, elszigetelt, nincsenek ilyen típusú együttműködései, de a Dél-Dunántúl legnagyobb városa nem engedheti meg magának, hogy ne működjön együtt a szomszédos településekkel

 – mondta.

Hozzátette: „ha ki akarunk törni, akkor erre anyagi erőforrásokat kell fordítani. Ha pécsiek nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat, akkor jövőre a most közel 140 milliós évi idegenforgalmi adóbevételt kimondottan annak a célnak a szolgálatába kívánjuk állítani, hogy egy vármegyei turisztikai klasztert, összefogást hozzunk létre, másrészt pedig egy pénzügyi alap létrehozásával támogatást kívánunk nyújtani azoknak az induló vállalkozásoknak, akik turizmussal, a városmarketinget szolgálva próbálnak minél több turistát Pécsre vonzani”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!