Mézet kapnak a véradásért

2023.11.21. 14:00

Egy helyen, duplán is tehetünk az egészségért

Az önzetlen segítségért cserébe ismét ajándék várja a véradókat Pécsen. Jó szolgálatot tehet most a méz, amit kaphatnak a vérellátó központban.

Tóth Viktória

Az őszi-téli időszak szinte elképzelhetetlen méz nélkül, mely nem csak finom, de egészséges is. A hagyományt megtartva, az idei évben is mézadománnyal támogatják a véradókat a Baranya vármegyei méhészek. A mézadományt november 21-én Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke és May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadója adta át a Regionális Vérellátó Központban.

– Ezzel a kampánnyal arra is szeretnénk felhívni a baranyaiak figyelmét, hogy érdemes tudatosan vásárolni a mindennapokban is. Ha pedig mézet vásárolnak, keressék a jó minőségű hazait, baranyait – mondta Őri László.

A vérellátó központba a Baranya Megyei Mézversenyre leadott mézeket vitték el, hogy ezzel is erősítsék a véradók immunrendszerüket, szervezetüket. Hiszen jön a téli megfázásos időszak, ami a méz egyik fő fogyasztási időszaka is. S, hogy melyik méz a legjobb a megfázásos időszakban? May Gábor a hársmézet javasolta a hurutos, megfázásos tünetekre. Mint említette, ezt egy tavalyi, a PTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete által végzett kutatás is alátámasztja. Miszerint megvizsgálták a magyar mézek egészségre gyakorolt hatását, a bronchitis tünetek enyhítésére a legerőteljesebb hatást a hársméz fejtette ki.

Őri László gondolatait azzal zárta le, hogy bizonyára mindannyian emlékszünk a koronavírus nehéz hónapjaira, amikor a Baranya Segít programot elindították. 

– Akkor jó volt megélni, hogy Baranyát olyan emberek lakják akik összefognak a bajban. Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy most, a járvány elmúltával is tudunk segíteni egymásnak. Például azzal, ha jelentkezünk véradásra, hiszen olyan embereken segíthetünk, akiknek az életét menti meg a vérkészítmény – fogalmazott.

A Mézes Véradásra november 23-án 8:00-17:00 várják a véradókat, akiknek önzetlen segítségét egy üveg mézzel hálálják meg.

Ő lett a fődíjas

A Baranya Megyei Mézverseny eredményhirdetése a hétvégén Szentlőrincen volt. Idén 70 minta érkezett be 62 méhésztől, ebbe beletartoznak a horvát méhészek is. A méhészek akác-, hárs-, és virágméz kategóriában indulhattak, valamint idén először különleges mézek kategória is volt. Ebben kiemelkedő volt a horvát méhészek részéről a gesztenyeméz, a propoliszos krémméz és a levendulás akácméz. A fődíjas Bohuny Tibor, az OMME komlói szervezetének elnöke lett, az övé a Baranya Megye Méze kitüntetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!