Táncfilm a moziban

2023.11.05. 10:00

Egy repülőtéri hangárban forgattak negyven fokban, huszonöt napon át

Ötvenedik születésnapját ünnepli 2023-ban Rudolf Nureyev Don Quijote című táncfilmje, amelyet a világ moziközönsége először élvezhet retusáltan, fergeteges, újra felvett szimfonikus zenekari hangzással. Pécsen november 5-én délután fél 6-kor tekinthető meg a film az Apolló Moziban.

Czeczon Enikő

Ezt a félévtizedes alkotást 1973-ban forgatták egy ausztrál repülőtéri hangárban, negyven fokban, huszonöt napon keresztül. Együtt alkotta meg Rudolf Nyureyev és Sir Robert Helpmann az Ausztrál Balettel a Don Quijotét, amelyet Elérhetetlen álom címen is ismernek. Az alkotás operatőri munkáját Geoffrey Unsworth végezte, akinek munkáját dícséri az, hogy a valaha felvett legjobb táncfilmként emlegetik világszerte.  

Az egyik rendezőt, pontosabban Nyurejey-t minden idők legnagyobb férfi balett-táncosának tartanak, aki akkor járt karrierjének csúnyán, amikot az 1973-as felvétel készült.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!