Hamar megvan a baj

2023.11.01. 14:00

Egyetlen egy égő mécses se maradhat felügyelet nélkül

Szerdán van halottak napja – ilyenkor a temetők környékén nagy a forgalom, sokan kilátogatnak a sírkertekbe, hogy elhunyt szeretteikről megemlékezzenek. Vannak, akik otthonukban gyújtanak mécseseket, gyertyákat – a katasztrófavédelem ezekben a napokban fokozott óvatosságra int mindenkit.

Wald Kata

Fotó: Lang Róbert

Tavaly összesen 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. Többnyire csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de volt, ahol a sírkert melletti területre is átterjedt a tűz, több hektárnyi területet beborítva lángokkal. Összesen 17 alkalommal a temető területén kihelyezett hulladékgyűjtő gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett, szárazabb koszorúk égtek. 

– Tavaly halottak napja környékén, azaz október vége és november eleje között 13 temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti okokból kihelyezett gyertyák és mécsesek miatt – emelte ki a katasztrófavédelem. 

A temetői tüzek odafigyeléssel azonban megelőzhetők. Fontos, hogy a sírhely környezetében ne legyenek száraz falevelek, elszáradt koszorúk, virágok. – Mécsest csak hőálló mécsestartóban gyújtsunk, és úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni – figyelmeztetnek a kockázatra a szakemberek.

Nagyon fontos az is, hogy az égő mécsest a sírtól való távozás előtt el kell oltani, a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe pedig soha ne dobjunk izzó, forró tárgyakat. Tűz esetén pedig azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót, illetve haladéktalanul értesíteni a temető biztonsági személyzetét. 

Akik otthon gyújtanak gyertyát, szintén nagyon körültekintőnek kell lenniük. Lakástüzek általában akkor keletkeznek, ha az égő mécses, gyertya túl közel kerül valamilyen éghető anyaghoz. – Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyú­lékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül! – figyelmeztetnek a katasztrófavédők. 

– Akik pedig a halloweent töklámpás készítésével ünneplik, ügyeljenek arra, hogy a dekoráció ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Ha pedig a töklámpás kültérre kerül, abba LED-izzó kerüljön – az akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda – emeli ki a közlemény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!