In memoriam

2023.11.08. 15:05

Elhunyt Hámori Zoltán újságíró, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztője

Bama.hu

Elhunyt Hámori Zoltán (1954-2023), a Dunántúli Napló egykori főszerkesztője.

Kalocsán született, Lajosmizsén nőtt fel, 1972-ben Kecskeméten érettségizett, s Szegeden szerzett magyar-történelem szakon egyetemi diplomát 1977-ben. Tanárként is tett kisebb kitérőket, a sajtó világába pedig fokozatosan érkezett meg. Kezdetben a nyomda dolgozójaként, estékbe nyúlóan javítgatta a másnapi Petőfi Népe elírásait és helyesírási hibáit. A lap állományába a ’80-s évek elején, külpolitikai szerkesztőként került be, s évekig várt arra, hogy a nyilvánosság előtt még mindig szinte láthatatlan „olvasószerkesztő” lehessen.

A rendszerváltás környékén írt maga is egyre többet, de nem az események krónikása akart lenni. Mert a történteket alulról szemlélve, a kisember látószögét foglalta el, ahonnan inkább a kérdőjeleket látta megrajzolhatónak, mintsem a diadalmas válaszokat. Karcolatai, tárcái, de a közönséges jegyzetei is szépirodalmi igénnyel íródtak, ezekből néhány gyűjteményes kötete is megjelent.

1991-től 10 éven át a Petőfi Népe főszerkesztő helyettese volt, s közben átmenetileg szerkesztette a Halasi Tükör című lapot is. 2001-től 2006-ig főszerkesztőként működött a Petőfi Népénél, majd Pécsett, az Új Dunántúli Napló főszerkesztői székéből ment súlyos betegségei miatt korkedvezményes nyugdíjba.

Hamvait kérésére Kecskeméten, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!