Agancsok között kereszt

2023.11.09. 12:00

Horvát kollégáiknál ünnepelte Szent Hubertuszt napját a baranyai vadászkamara

Antun Blažević, az Eszék-Baranyai Vadászszövetség elnöke meghívásának eleget téve, az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezetének delegációja is részt vett a 25. alkalommal megrendezett Szent Hubertusz napi ünnepségen, amelynek a Horvátországi kisváros, Valpovo adott otthont – számolt be Horváth Csaba kamarai titkár.

Bama.hu

Forrás: OMVK

Tájékoztatása szerint a Dráva és a Karasica-patak ölelésében elhelyezkedő hangulatos település központjában található Prandau-Normann várkastély udvarán, november 3-án este megelevenedett a Szent Hubertusz legenda. "Korhű öltözetben, lovashintón köszöntötte a vendégeket a várkastély ura és úrnője, majd vadászkürt szignálok és tábortüzek fénye mellett, a vadászok védőszentje, Szent Hubertusz alakja tűnt fel, aki íjával indult vadászni” – fogalmazott Horváth Csaba.

Szavai szerint az ünnepi alkalomra összegyűlt közönség átélhette a csodás találkozást a szarvasbikával, amelynek egy kereszt világított az agancsai között, és aminek hatására Hubertusz felhagyott a féktelen öldökléssel és megtért.

Horváth Csaba beszámolóját folytatva jelezte: a múltidézés után az ünneplők átvonultak a Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplomba, ahol ünnepi szentmisén vettek részt. A barokk stílusban épült templomot megtöltötték a hívők, ahol a liturgia hagyományos orgona kísérete mellett a vadászkürtök felemelő szólamai tették még ünnepélyesebbé a Szent Hubertusz misét. Az rendezvény ünnepi vacsorával folytatódott mintegy 200 fő résvételével, akiket a város polgármestere, Matko Šutalo, Agyaki Gábor OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete elnöke, valamint Drago Horvat a Horvát Köztársaság Magyarországi Főkonzulja köszöntött.

„Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy horvátországi vendéglátóink - az Eszék-Baranyai vadászok - a vendégszeretetük, hagyománytiszteletük mellett a jókedvű ünneplés terén is példát mutattak” – értékelte az ünnepi eseményeket a kamarai titkár.

Forrás: OMVK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!