Botrány

2023.11.25. 14:00

Pécsen így megy: zöldirtások lettek a zöldfejlesztésekből

A Diana téren kiirtott fák után, a Megyeri úton csak úgy zúgtak a fűrészek, a Verseny utcában még egy kicsi halastavat sem kíméltek, legújabban pedig a Nagy Jenő utcából követelték olvasóink, hogy a zöldprojekt keretében fejezzék be a zöldterület pusztítását.

Bóka Máté Ciprián

Nyáron robbant ki botrány, hogy Péterffy Attila baloldali pécsi polgármester hozzájárulásával egészséges fákat vágnak ki a Diana téren, miközben a fairtás ellen tiltakozók szerint odafigyeléssel, megfelelő városvezetői hozzáállással a terveket is igazíthatták volna úgy, hogy az évtizedes fák is megmaradjanak. 

Gyönyörű fákat pusztítottak el 

A baloldal azonban inkább kivágta a fákat, és az LMP-s Kóbor József ugyan lemondott zöldbiztosi posztjáról, de legutóbb immár inkább csak amiatt kesergett, hogy nem jól kommunikáltak. 

Aranyhalas dísztavat pusztítottak el 

Nyáron kiakadtak a Verseny utcai vállalkozók azon, hogy a város részéről senki nem jelezte, hogy az általuk negyed évszázada gondozott bokrokat, selyemakácot és az aranyhalas dísztavukat is elpusztítják, miközben elvileg „zöldprogramként” bicikliutat építenek. Hiába könyörögtek hónapokig, hogy adjanak információt, még a helyszínen dolgozók sem tudtak érdemit mondani, aztán egy óra alatt jött a rombolás. 

Hatalmas fákat pusztítottak el 

A Megyeri úton szintén bicikliút építése miatt kellett menniük a fáknak is, a hatalmas, több évtizedes növények közül legalább tucatnyit vágtak ki, a nyomokat is igen hamar eltüntették tuskómarókkal – az önkormányzat itt már azzal magyarázta a favágásokat, hogy azok a lakókat zavarták. 

Páréves növényeket pusztítanak el 

A minap olvasóink azt kérték, hogy mihamarabb intézkedjen az illetékes, aki elrendelte a Petőfi utca, Nagy Jenő utca sarkán a tervezett felújítást, a fák, a bokrok, a virág­ágyások kivágását. Azt kérték, hogy fejezzék be a pusztítást, hiszen pár éve ültetett növényekről van szó, amiket át is lehetne ültetni. 

Ez lett a Zöld Kapuból...

A „Zöld Kapu” pályázatot még az előző városvezetés idején adták be 2017-ben, aminek része lett volna a Jókai téri Tünde-ház fejlesztése, a Memi Pasa fürdő rendbetétele, az akkor még a Ferencesek utcájában lévő villamos környezetének rendezése, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítése, elektromos autótöltők elhelyezése is, illetve a Ferencesek utcája felújítása. 

A pályázatban kötelezően megvalósítandó feladatként egy gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület építését, vagy épületrész felújítását is szerepeltetni kellett és akkor a Széchenyi tér déli sarkán lévő, kihasználatlan Tünde-házat szemelték ki erre a célra, amely új közösségi központként is funkcionált volna. A fejlesztések közül végül csak a Ferencesek utcájának felújítása valósult meg 2020-ra, a többit elhagyták, helyettük a baloldali városvezetés úgy döntött, hogy Nagy Jenő utcai területen épít fel egy 20 négyzetméterre elbontható mobil pavilont mint „gazdaságfejlesztési célt”, illetve zöldfejlesztéseket hajtanak végre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!