Péterffy is rábólintott

2023.04.24. 19:10

Ismét fákat vágnak ki Pécsen azért, hogy zöldebb legyen a város

Megint egy olyan zöldfejlesztés, egy bicikliút építése, aminek következtében a panelházak közötti zöldfelületen kell bokrokat, fákat kivágni – reméljük, hogy csak néhányat. A Szigeti út nyugati szakaszán, a korábbi építkezés idején már több fa áldozatul esett.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Nemcsak a közlekedőknek kell a dugókkal megharcolniuk a Szigeti úti lezárás miatt, hanem a kivitelezőknek is küzdeniük kell azért, hogy a munkájukat el tudják végezni. Ebben pedig az egyik akadályt számukra éppen a zöldnövényzet jelentheti, hiszen a Szigeti út déli oldalán, a zöldterületi sávban haladhat végig az új kerékpárút, ami miatt tehát útban vannak a fák és a bokrok.

Péterffy Attila pécsi polgármester ezzel kapcsolatos döntéséről várhatóan a közgyűlésen a „lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések” között lehet rábukanni, amelyek között több kisebb-nagyobb ügy is szerepel.

A lapunk birtokába került polgármesteri határozat szerint, a Biokom Nkft. kertészeti szakvéleményére hivatkozva, Péterffy hozzájárult ahhoz, hogy a kivitelező Strabag Kft. a Szigeti úton található, a nyomvonal útjába került fák és cserjék kivágásához szükséges hatósági eljárást elindítsa.

Már érték kritikák a városvezetőket azért, mert a Szigeti út korábban elkészült bicikliútja miatt is fákat kellett kivágni. A Zöld Fiatalok Egyesület (ZÖFI) már akkor is jelezte, hogy a fejlesztés áldozata tucatnyi fa lett, és nőtt a burkolt felületek aránya is. Akkor a fák pótlására nem volt lehetőség a közművek miatt, ezért a Béke Parkot jelölték ki a növények pótlására. A ZÖFI képviselői kérték, hogy vizsgálják felül ezt a döntést, és azt javasolták, ha az út menti sávban nincs mód fák ültetésére, akkor az olyan helyen történjen, ahol érdemi hatással lehetnek a területre. Ez a kérésük nem talált meghallgatásra.

A ZÖFI arra is felhívta akkor a figyelmet, hogy előfordulhat, hogy pár éven belül egyetlen fa sem lesz a Szigeti úton, ha a mostani fák elöregednek vagy megbetegednek. Ezek pótlására a jelenlegi jogszabályok szerint már nem lesz lehetőség, ugyanis az előírások nem a fákat, hanem a közműveket védik. Ha egy fa kipusztul, a védőtávolságok betartása miatt nem lesz lehetőség új ültetésére.

Tettyén is irtották a fákat nemrégiben

Péterffy Attila pécsi polgármester a közelmúltban számolt be arról, hogy „letermelték a faállományt” a tettyei kutyafuttató szomszédságában. A polgármester elmondta, hogy ott a „magántulajdonos megbízásából történt a bozót és a faállomány letermelése, amely a törzs körmérete alapján engedély nélkül volt végezhető. Az ingatlanok beépítetlen területek, és nem is állnak természeti védelem alatt”.

Végül közérdekű adatigénylés során tudtuk meg azt, hogy az önkormányzati rendelet értelmében Pécsen az egészséges fás szárú növényeket miként lehet kivágni. 

Építési tevékenységgel, közműfejlesztéssel összefüggésben, valamint 40 évnél idősebb, vagy 80 centiméretes törzskörméretnél nagyobb méretű, illetve helyi jelentőségű védett természeti értékkel bíró ingatlanon fákat kivágni csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és jogerős fakivágási engedély birtokában, pótlási kötelezettség mellett szabad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!