A hátuk mögött döntöttek

2023.09.15. 20:00

Tarvágás: Pécsen esélyük sem volt a természetpusztítás ellen tiltakozóknak

Hiába tiltakoztak az ellen, hogy kivágják a pécsi Diána téri fákat, a kérdés már évekkel ezelőtt eldőlhetett – kutatta fel az előzményeket lapunk. Úgy tűnik, hogy valójában már csak lejátszott meccset mert tálalni a pécsi önkormányzat a lakossági egyeztetésnek nevezett e-maileztetés során.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A nyár közepén szemfüles, Kertvárosban élő lakosok jöttek rá arra, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester önkormányzata a nyilvánosság megkerülésével engedélyt adott arra, hogy tarra vágják a Diána téri fákat.

 

A több évtizedes árnyékot és hűtést biztosító hatalmas lombú fákat úgy pusztították el, hogy a helyiek, a környéken élők a láncfűrészes akció ellen tiltakoztak. A Gyurcsány Ferenchez közeledő, Péterffy-féle városvezetés viszont arra hivatkozott, hogy az újonnan építendő piacnak útban voltak a növények, és semmilyen észrevételt nem is hallgattak meg ez ügyben. Holott a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület és a fapusztítás ellen tiltakozók csupán annyit kértek, hogy legalább fontolják meg, hogy más tervekkel valósítsák meg a fejlesztést, amivel nem okoznak akkora természeti károkat. 

A Péterffy-önkormányzat azonban nyár elején még azt is titkolta, hogy ki a tervező, a beruházó és kivitelező, hiszen a jogszabályi kötelezettség ellenére az ezzel kapcsolatos tájékoztató táblákat sem helyezték el a területen. A demonstrálók igyekeztek őrizni a fákat, néhány napig ez sikerült is, ám az egyik órában, amikor munkanapon a munkájuk elszólította őket is a területről, a baloldali projektben felzúgtak a fűrészek és pillanatok alatt lekaszabolták a fákat.

 

Az önkormányzati lap propagandistája, a baloldali városháza főszerkesztője ekkor cinikusan, a tiltakozásokról, a fairtásról szólt sem ejtve, „tervezett ütemben haladó” fejlesztést emlegetett cikkében, Ekkor idézte az egyik MSZP-s képviselőt is, aki azt állította, hogy „az árusokkal és a vásárlókkal is egyeztetett” a piacról. Ugyanez a városházi propagandatermék még 2021-ben is közölt írást a piacépítésről, akkor Péterffy Attila koalíciójának névadó egyesületének elnöke számolt be arról, hogy várják a helyiek javaslatait e-mailen. 

A „lakossági” e-maileztető egyeztetésről azonban nagyon kevesen értesültek – ezt lapunknak többen is elmondták –, de ha többen is tudtak volna róla, a mozgásterük meg volt kötve. Az amúgy jól hangzó „lakossági” egyeztetés idején már 2021-ben leszögezte az egyesületi elnök, hogy „a piacra vonatkozóan a lehetőségek kötöttek” és csak a környezetet illetően várták valójában a javaslatokat.

A nagy kérdés: mi az, hogy fa?

Emlékezetes, hogy Péterffy Attila polgármester a véleménye miatt perelte be Vicze Csillát, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét, mert nem tetszett neki az, hogy a zöldaktivista azt mondta róla, hogy Péterffy „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”. A bíróság másodfokon a pécsi civilnek adott igazat. Akkor a perben Péterffytől megkérdezték, hogy szerinte mi az, hogy fa, aki erre azt mondta, hogy „nem értem, hogy mit jelent az, hogy fa”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!