Elégedetlenek

2023.11.07. 07:00

Úgy vélik, menzássá alakult az éttermi színvonal

Villányban és Újpetrén is panaszkodnak a szülők a menüre, melyet október elsejétől a Royal Food Hungary Kft. főz a villányi Csillagvölgy Étterem konyháján. A város önkormányzata a korábbi rendszert azért volt kénytelen átszervezni, mert folyamatosan, egyre emelkedő mértékben ráfizetéses volt a konyha működtetése.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: MW

Fotó: Bujdos Tibor

Tóth-Horányi Mária azzal kereste meg lapunkat, hogy hangot adjon a gyerekeknek főzött menü mennyiségi és minőségi kifogásainak. Mint lapunknak megírta, október 30-án bement a Csillagvölgy Étterembe, hogy kompenzációt kérjen, mert a 10 éves gyermeke minden nap éhesen megy haza az iskolából. Az élelmezésvezető – a szülő állítása szerint – pökhendi stílusban közölte, hogy ha nincs megelégedve az étellel, akkor mondja le az étkezést és nyugodtan menjen tovább, mert Újpetrén dicsérik az ételeket és Villányban sincs rá panasz.

Az édesanya úgy fogalmazott: „konkrétan a moslék különb, mint amivel a gyerekeket etetik. Arról nem is beszélve, ha jól főznének, kevés az adag. Az élelmezés vezető nem törődik a panasszal és a szakácsokra hárítja a szerinte nem létező problémát. A szakácsok abból tudnak főzni, amit kapnak. Újpetrén kijelentette, hogy azért nincs repeta, mert a konyhalány mindent hazavisz. Mélységesen fel vagyok háborodva. Rengetegen panaszkodnak és nem történik semmi.” Az észrevételét közösségi oldalára is kitette, ahol többen egyetértettek a véleményével, és képeket is posztoltak néhány fogásról. 

Október elsejétől a Royal Food Hungary Kft. főz a villányi Csillagvölgy Étterem konyháján, ugyanis az óvodai intézményfenntartó társulásnak az egyre magasabb veszteségek és a folyamatosan fennálló humánerőforrásbeli problémák miatt már nem volt fenntartható a konyha működtetése: csökkentek az adagszámok, miközben emelkedtek a nyersanyagárak és a fenntartási- és bérköltségek is. Régóta keresték a megoldást a gazdaságosabb működtetésre, majd kiválasztották azt a közétkeztetőt, amely nemrégiben az újpetrei feladatellátást is elnyerte. A vállalkozó innen szállítja az ételt Újpetrére és Egyházasharasztiba is.

Nemes Dániel élelmezésvezető lapunk megkeresésére elmondta, az átalakulás nem volt zökkenőmentes, és sajnos volt jogos panasz, de annak is több oka volt, ezek között voltak szubjektív és objektív okok is. A villányi főszakáccsal – jobb fizetésért – fixen tervezett is, de ő az első munkanapon nem jelent meg, így az első hetekben több probléma alakult ki. A korábbi két szakács főztjére többnyire nem volt panasz, sem a minőségre, sem a mennyiségre, azok azonban sok szempontból nem feltétlenül feleltek meg a közétkeztetési törvényben meghatározott meglehetősen szigorú kereteknek. Hallottunk a villányi lakóktól olyan véleményt is, mely szerint „eddig közel éttermi volt a színvonal, most pedig átlagos menzás”. Ettől a héttől mindenesetre új szakácsokkal és egy szakmai koordinátorral folyik a munka a villányi konyhán, és az óvodai intézményfenntartó társulás elnöke, Mayer István polgármester egy lakossági fórumot is összehívott november 15-re, az ügy áttárgyalására. A városvezető egyébként folyamatosan egyeztetett a panaszokról az élelmezésvezetővel, aki a jogos panaszokat elismerte, a nyilvános poszt alatt azonban olyan képeket, illetve eseteket felhoztak a hozzászólók, amelyek nem a Royal Foodra vonatkoztak, hanem az azt megelőző időszakra, ezért szándékos hangulatkeltést is sejtenek az utóbbi napok történései mögött. Nemes Dániel elfogadja a személye elleni támadásokat, azt azonban nem, ha a dolgozókat belekeverik és róluk állítanak valótlanságokat.

Kraft Ferenc, Újpetre polgármestere elmondta, ő maga (volt, hogy másokkal, inkognitóban rendeltetve) napi szinten kóstolta a menüt, és szerinte nincs különösebb gond vele, bár változatosabb menüsort javasolt az élelmezésvezetőnek.

Szigorúak a szabályok

Korábban többször írtunk a 2015-ös közétkeztetési rendeletről, mellyel kapcsolatban lapunknak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke is nyilatkozott, és mint fogalmazott: sok esetben betarthatatlan például a sótartalomra vonatkozó előírás, hiszen gyakran már a beszállított élelmiszerek sótartalma sem támogatja azt az elvárást, ami a rendeletben szerepel. A másik fontos szempont, hogy a közétkeztetőknek ugyanannak a gyermeknek kell – a szigorú szabályok betartása mellett – főzniük, mint akinek otthon fűszeresen, sósan főznek, sőt nem ritkán gyorséttermi ételeket adnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!