Drágul a menza Komlón

2023.02.26. 20:47

Két lépcsőben emelkednek a díjak az oktatási és nevelési intézményekben

Két lépcsőben emelkednek az étkezési térítési díjak a komlói oktatási és nevelési intézményekben – tavasszal 20 százalékos lesz a drágulás, majd szeptembertől további 20 százalékkal kúsznak fel a fizetendők. A díj­emelés a szociális étkeztetést is érinti.

Wald Kata

Fotó: Bujdos Tibor

Drágulnak az étkezési díjak a komlói oktatási és nevelési intézményekben. Egyebek mellett erről döntött legutóbbi ülésén a komlói képviselő-testület. 

– Az elhibázott uniós szankciós politikának köszönhető az őrült energiaárrobbanás az étkezési térítési díjakra is rányomja a bélyegét 

– kezdte lapunk kérdéseire adott válaszát Polics József, Komló polgármestere. – A díjemelésről szóló előterjesztést hosszas egyeztetések előzték meg – tette hozzá. A közétkeztetést végző szolgáltató egy 40 százalékos emelésről szóló javaslatot nyújtott be – a nyersanyagnorma összegének felülvizsgálata során a komlói gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez alapot jelentő egészséges táplálkozás biztosítását, a vonatkozó jogszabályoknak történő megfelelést, valamint a lakosság fizetőképességének megőrzését tartották szem előtt. 

A komlói képviselő-testület döntése szerint, annak érdekében, hogy a családokra nehezedő terheket enyhítsék, a díj­emelést két lépcsőben hajtja végre az önkormányzat – eszerint 2023 tavaszától 20 százalékkal, majd szeptembertől további 20 százalékkal kell többet fizetniük a szülőknek az iskolások, óvodások, bölcsődések étkezéséért. Így az óvodákban a napi háromszori étkezés 845 forintba kerül majd az elkövetkezendő hónapokban, az iskolákban az alsósok reggelije, ebédje és uzsonnája 1050, a felsősöké pedig 1120 forintba kerül a tanév hátralévő részében. 

A díjemelés a szociális étkeztetést is érinti – annak érdekében, hogy a jogszabály adta kedvezményekkel többen tudjanak élni, a vonatkozó rendeletben szereplő, az engedmények feltételéül szabott jövedelemhatárokat is megemelte a testület, azaz a támogatási rendszert úgy módosították, hogy a rászorulókat a lehető legjobban segíteni tudják. 

Készül már a város költségvetése

Két fordulóban tárgyalja a költségvetést a komlói képviselő-testület – az első forduló lezajlott. 
Polics József, Komló polgármestere kiemelte, a költségvetés összeállításánál az egyik alapvető szempont, hogy az önkormányzathoz tartozó teljes intézményrendszerben történjen meg a bérfejlesztés, a dolgozók megbecsülése és megtartása érdekében – ez 15 százalékos átlagbér-növekedést jelent. A másik fő szempont a költségek minimalizálása, a bevételek ésszerű növelése mellett – az intézmények, mint például az uszoda, a színház, a közösségek háza, stb. szolgáltatási, illetve bérleti díjaik emelkednek. Adóemelésre viszont nem kerül sor. Polics József hangsúlyozta: a város működéséhez a kormányzati támogatás elengedhetetlen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!