Bama.hu videó

2023.12.01. 20:00

Édes építészeti csoda: idén is felfedeztük az új geresdlaki mézeskalácsfalut - videó (galéria)

Édes illatok és ragyogó kreativitás találkozik Geresdlakon, ahol újra megépül a mézeskalácsfalu. A napokban munkatársaink bekukkanthattak a készülődésbe. A december 3-án megnyíló látványosság idén a helyi túracsoport által felfedezett úti céloknak is emléket állít, de az egész települést megformázzák.

Mohay Réka

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák, bájos figurákkal, kreatív ötletekkel kiegészítve. Lovak, tehenek, fenyőfák és megannyi látványosság tarkítja a településrészeket (Püspöklakot, Geresdet és Kisgeresdet) is elkülönítő illatos makettet. A már elkészült épületek között az ötletgazda, Kettné Schmidt Tímea kalauzolt el bennünket. Elmondta, minden évben új témát jelenítenek meg. Tavaly a falu rendezvényei, a Gőzgombóc Fesztivál, illetve a szüreti mulatság jelent meg. Idén egy Magyarország-térkép is kiegészíti a látványosságot, külön kijelölve rajta a helyi túracsoport által bejárt helyszíneket, sőt, az Országház is kisült a mézes tésztából. 

A kezdeményezés 15 éve indult, eleinte az iskolában, majd a templomokban helyeztek el apró mézeskalácsfalut, ám egyre többen kapcsolódtak be a munkálatokba, így a Hunyadi utca 21. szám alatti közösségi térbe került a mára kiterjedt méreteket öltő látványosság, mely adventen túl is nagy számban vonzza a látogatókat. 

– A sütés november elején kezdődik, rendszeresen összegyűlünk a közösséggel. Néhányan otthon készítik el a saját házuk mását, van, aki méretarányosan – mesélte Tímea.

A települést domborzatilag is híven tükröző makettben helyet kapott az ukrán menekültek háza, illetve a nagy számban itt élő finnek otthonai.

A részletekre is hangsúlyt fektetnek, ebben Polgár Zsuzsa a segítőjük, az ő receptjét használják.

– Kell 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 csipet só, 2 kávéskanál mézeskalácsfűszer és 1 kávéskanál szódabikarbóna. 5 dkg margarint 4 evőkanál mézzel felmelegítünk forróra, ezt öntjük a többi összetevőhöz, majd jön a gyúrás. A máz akkor tökéletes, ha egy tojásfehérjéhez 15 dkg porcukrot keverünk. Ahhoz, hogy fényt kapjanak, egy egész tojást és egy tojássárgáját keverünk össze, majd, legjobb, ha festőecsettel kenjük le a süteményeket, akkor lesz szép, egyenletes – árulta el a kulisszatitkokat Tímea.

Megjelenik templomok mellett a babamúzeum, a német ház, a focipálya apró focistákkal, a közösségi ház és az iskola, illetve az óvoda is, helyenként apró mézeskalács emberkékkel kiegészítve. Látogatásunkkor Baráth Jánosné és Baráth Tünde épp a Mikulást és szarvasokkal vontatott szánját hozták el a helyszínre.

December 3-án nyílik a látványosság

Habjánecz Tibor polgármester elmondta, a kezdeményezés mindig összehozza az embereket, még azokat is, akik nem sütnek. Az édes alkotásokat minden évben megcsodálhatják a látogatók, hiszen a mézeskalácsfalu folyamatosan látogatható az év során – ehhez előzetes bejelentkezés szükséges az önkormányzatnál. 
Az idei, újjáépített mézeskalácsfalu december 3-án 17 órakor nyitja meg kapuit a helyi közösségi házban, ahol a helyi gyermekek műsorral készülnek, a plébános pedig megáldja az elkészült alkotást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!