Szenzáció!

2023.12.01. 21:00

Flamingót észleltek Baranyában, ráadásul Nils Holgersson madarainak társaságában

November 16-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei csoportjának önkéntesei rózsás flamingót figyeltek meg a sumonyi halastavakon. A fiatal madár vadludak társaságában tartózkodott az I-es tóegységen – adta hírül az egyesület.

Balikó Gergely

Fotó: Ondrej Prosicky

Mint közölték, érdekes módon a vízen fürgén úszkálva táplálkozott, távcsővel alig lehetett követni. Jó minőségű felvételt ezért nem tudtak róla készíteni a megfigyelők. November 12-én Apajon, 13-án pedig Székesfehérvár környékén láttak flamingót a madarászok. Nem zárható ki, hogy Sumonyban is ugyanez a madár pihent meg néhány napig.

Ez volt a faj második hiteles baranyai előfordulása. Az első megfigyelés 2013. április 15-én a pellérdi halastavaknál történt. Ekkor egy öreg madarat sikerült lencsevégre kapni. Ez a madár fémgyűrűt is viselt a lábán, de a feliratot nem sikerült távcsővel leolvasni, ezért a származási helyére nem lehetett következtetni – idézték fel.

A rózsás flamingó az online enciklopédia szerint Dél-Európában, Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia tengerparti vidékein, valamint Afrika nagy részén honos. A tengerek, sós vízű tavak és folyótorkolatok a kedvenc tartózkodási helyei. A Kárpát-medencében ritka, alkalmi kóborló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!