Bejelentés

2023.12.27. 07:00

Gyurcsány bűvkörébe került az LMP-ből kilépő képviselő

A Gyurcsány Ferenccel szövetséget kötött jelenlegi polgármester önkormányzati döntései közül számosat támogatott Kóbor József, aki korábban Péterffytől bizottsági elnöki posztot is kapott. Kóbor most elhagyta az LMP-t.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Karácsony előtt jelentette be Kóbor József LMP-s pécsi városházi képviselő, hogy 14 év után otthagyja a pártot. A politikus a közösségi oldalán azt írta, hogy továbbiakban független képviselőként, továbbá az EU Régióbizottságában mint Pécs város képviselője fog tevékenykedni. Hozzátette: „egy pártból kiléptem, az ügyből természetesen nem. Ugyanazt a zöldpolitikát fogom folytatni, amit több mint 30 éve civil aktivistaként, nemzetközi szakmai NGO-hálózatokban elkezdtem és politikusként is folytattam”. A lépését tehát nem indokolta.

Listáról jutott be
Kóbor József az LMP polgármesterjelöltjeként 3,7 százalékot szerzett, és pártja listájáról jutott be a pécsi közgyűlésbe. A jelenlegi polgármestert egy időben keményen kritizálta, főként a pécsi erőműben végzett tevékenysége miatt, amely során 3 millió tonna fát tüzeltek el a létesítmény kazánjaiban. 2019 őszén például úgy fogalmazott, hogy Németországban vagy Franciaországban börtön járna az ilyen mértékű tűzifaégetésért.

Két év múlva, 2021-ben azonban éppen vele tudta megerősíteni hatalmát a jelenlegi városvezető ex-erőművezér, amikor a baloldali belharcok során a városvezetést öt képviselő is otthagyta. Az élesebb kritikák ettől kezdve elmaradtak, s bár a zöldbiztosi posztjáról a nyári Diana téri fairtás után lemondott, információink szerint nem szívesen tette ezt, amit jelzett az is, hogy előzetesen nem igazán emelte fel a hangját a több évtizedes fák kivágása ellen. Ezt erősítette, hogy a környezetvédelmi bizottság elnöki posztját megőrizte, valamint egy, a baloldalnak rendkívül kényes ügyben, az átvilágításokra költött százmillióról szóló, tisztázatlan elszámolások kapcsán a baloldali városvezetést segítette az ügylet eltusolásában.

Kritizálta az irányvonalat
Az LMP pécsi parlamenti képviselője, Keresztes László Lóránt lapunkkal közölte, hogy Kóbor József a párt belső nyilvánossága számára írt egy levelet, amelyben kritizálta az LMP irányvonalát, amihez joga van, sőt fontos, hogy ezt meg is tegye egy tag, de az nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ott leírtak miatt lépett ki a pártból.

Újra indul a választáson
 

– A napokban szereztünk tudomást róla, hogy Kóbor már az ősz folyamán – pártja tájékoztatása nélkül – leült tárgyalni Péterffy Attilával, aki felajánlotta neki, hogy a DK és az MSZP megállapodása köré épülő baloldali pártszövetség színeiben induljon el jövőre a pécsi belvárost lefedő választókerületben. Kóbor abban bízik, hogy ez a pártszövetség majd biztosítja neki, hogy a jövőben is a Régiók Bizottságába delegált tag maradhasson. Ezt a lépést mindkét tárgyaló fél részéről etikátlannak tartjuk, a Kóbor Józsefet 2019-ben önálló listán bejuttató LMP elveivel és szabályaival pedig ellentétes 

– mondta.

Hozzátette: 

tény, hogy az LMP helyi szervezete és Kóbor között az elmúlt időszakban voltak nézeteltérések. Az első jelentősebb vita egy múlt év októberi szavazás körül alakult ki. Az egykori Mandulás kemping és Bőrklinika telekcsere ügye számunkra elfogadhatatlan volt. Akkor kértük Kóbort, hogy ne szavazza meg, míg a másik oldalról erőteljes politikai nyomást helyezett rá a baloldali városvezetés, kérve tőle, hogy vagy támogassa az előterjesztést, vagy a szavazás idejére hagyja el a közgyűlés ülését. Akkor Kóbor még követte pártja kérését, nemmel szavazott. Számunkra mindig fontos alapelv volt, hogy nem pártpolitikai alapon támogatunk javaslatokat, hanem aszerint, hogy azok megfelelnek-e Pécs érdekeinek. Ez az elv és ez a politikai hozzáállás számunkra nem képezheti alku és vita tárgyát a jövőben sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!