Ez nem csak a város érdeke

2023.12.01. 14:00

Hargitai János: ki kell használni a ziccert, ismét pályára kell állítani az új PMFC-stadion ügyét!

A balliberális pécsi városvezetés teszetoszasága miatt két éve elbukott az új PMFC-stadion ügye, azonban most, az állami építési és beruházások rendjéről szóló törvény elfogadásával ismét esély kínálkozik arra, hogy megvalósuljon az építkezés. Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a beruházás egyik fő zászlóvivője szerint a ziccert ki kell használni.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Szomorú hírt kaptak 2021 karácsonyán a pécsi és a baranyai sportbarátok: a kormány ugyanis akkor közzétett határozatában visszavonta a korábbi döntését, így egyelőre nem épülhetett meg a Bozsik Aréna mintájára tervezett 8000 fős stadion.

A történtek előzménye röviden: 2020 novemberében jelent meg a Magyar Közlönyben a kabinet döntése arról, hogy új stadion épül Pécsett.  A beruházás előkészítésére a pécsi önkormányzat sportcégét a Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, megvalósítására pedig a Beruházási Ügynökséget jelölte ki a kabinet.

A beruházás helyszíne az első hírek szerint is a Bolgárkert lett volna, ezzel utóbb a pécsi közgyűlés is egyetértett. A telekvásárlást eredetileg 2021 őszére tervezték, a megvalósítás azonban nagyon lassan haladt előre, sőt, a végén már szinte sehogy.

Mindeközben balliberális politikusok és a szolgamédiájuk kampányt indítottak, mondván, „a pécsieknek nem kell stadion". Ezt Mellár Tamás - aki függetlenként lett országgyűlési képviselő, ám aztán beült a Párbeszéd frakciójába, ahonnan most éppen a kilépését fontolgatja - online szavazást indított. Ezen közlésük szerint mintegy kétezren vettek részt, a szavazók 88 százaléka - szintén közlésük szerint - elutasította a beruházást. (Tegyük hozzá, ez a szám nagyjából a pécsi lakosok lélekszámának 1,1 százaléka - a szerk.)

Mindeközben kitört a koronavírus-járvány, a gazdaság helyzete nehezedett, s miután a város érdemben semmit nem tett a megvalósítás érdekében, a kormány visszavonta az építkezésről szóló határozatot.

Hargitai János szerint viszont most eljött az idő, hogy ismét napirendre kerüljön a kérdés.

 Lapunknak nyilatkozva kifejtette, optimizmusát az táplálja, hogy elfogadta az Országgyűlés az állami építési és beruházások rendjéről szóló törvényt, ami merőben új helyzetet teremt.

 - Ez követően ugyanis minden szaktárca meg fogja határozni a következő tíz évre szólóan a saját területén megvalósítani kívánt beruházásokat, majd erről kormányhatározat készül. A mi feladatunk nem más, mint hogy elérjük, hogy a PMFC-stadion is bekerüljön a határozatba. Erre az esélyeink jók, mivel a kormány már korábban is támogatta az elképzelést, de ehhez újratervezésre van szükség.

 Hargitai János azzal is érvelt, hogy az aréna építése nem csupán pécsi érdek.

 - Ha ránézünk a Dél-Dunántúl stadiontérképére, azt látjuk, hogy hozzánk legközelebb Zalaegerszegen van nagy és korszerű ilyen létesítmény, a régiónk ilyen szempontból fehér folt. Azért is szükség van a pécsi stadionra, mert ha az akadémián pallérozódó fiatalok azt látják, közel és távolban nincs olyan létesítmény, amelyben számukra vonzó lenne egyszer majd pályára lépni, el fognak menni máshova. Sőt, már akadémiai szinten sem bennünket választanak, holott a pécsi képzőközpont infrastruktúrája már most is kiváló.

Mindezt természetesen a sport iránt elkötelezett kormány is érzékeli, látja, ezért számíthatunk a támogatására a képviselő szerint ebben az ügyben is.

A politikus hozzátette, a létesítményben kapna helyet a PMSC Öregfiúk Egyesülete által gyűjtött relikviák is, de nem pusztán egy múzeumot hoznának létre, hanem egy olyan közösségi teret, ahova bejárhatnának sztorizni, kávézni, találkozni a jövő generációinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!