Új kormányhatározat készül

2023.09.22. 07:00

Hargitai: újra pályára kell állítani a PMFC-stadion ügyét

„Vissza kell emelni a PMFC-stadion ügyét oda, ahol már egyszer volt” – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy a napokban Győri Jánossal, a klub ügyvezető igazgatójával tárgyalt arról, milyen újratervezés szükséges a sok pécsi által vágyott létesítmény megvalósításához.

Balikó Gergely

Némileg rejtélyes megfogalmazású posztot tett közzé Hargitai János a közelmúltban az új PMFC-stadionnal kapcsolatban. A KDNP-s politikus bejegyzése szerint Győri Jánossal ismertette azt az elfogadás alatt lévő törvényt, amely az állami építési beruházások új rendjét rögzíti.

– A beszélgetés konkrét célja az volt, hogy a (...) törvény szellemében milyen konkrét előkészületi lépéseket tehetünk az újratervezés érdekében

 – jegyezte meg Hargitai János, aki úgy fogalmazott: – azért újratervezésről beszélek, mert egyszer már minden Pécs városa kezében volt, amiért most újra küzdeni kell.

Mindennek részletéről, hátteréről és előzményéről a kereszténydemokrata politikus lapunknak kifejtette: korábban konkrét kormánydöntés volt arról, hogy Pécsett felépül az új PMFC-stadion, amelynek megvalósítására a kabinet akkor 24 milliárd forintot különített el a PSN Zrt. számára. Hozzátette: az összeg mellé a város megkapta a Budapest Honvéd FC új otthonát jelentő, nyolcezer fő befogadására alkalmas Bozsik-stadion terveit is, „úgy, hogy azt mi itt helyszínre adaptálhatjuk”.

Pécs jelenlegi baloldali városvezetésre utalva Hargitai János kijelentette: – ez a város természetesen semmit nem csinált, és egy forintot nem használt fel az egészből”. Majd a már a válságok okán elnehezedett költségvetési helyzet miatt a kormány úgy döntött, hogy a döglött beruházásokat sztornózza, és így bukott a stadionunk”– emlékeztetett a KDNP-s politikus.

Hargitai János párhuzamként hozta fel, hogy a Pécsnél nem sokkal korábban Nyíregyháza is kapott pénzt ugyanerre a célra, ahol lassan befejezik a stadionépítést.

A kormánypárti politikus azonban most az újratervezésen dolgozik. Tájékoztatása szerint a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium az egész állami építési és beruházási rendszert újjáalakítja, amiről a Parlament törvényt is alkot. 

A szóban forgó törvény már meglenne, ha a köztársasági elnök annak egy pontját nem találta volna alkotmányellenesnek, ezért azt az Országgyűlés az első őszi ülésnapok egyikén módosítani fogja – ismertette.

 

Amint elfogadták a módosított törvényt és az életbe is lépett, minden ágazati miniszter meg fogja határozni a következő tíz évre előre a saját területén megvalósítani kívánt beruházásokat, majd a kormány jóváhagyja azokat – magyarázta Hargitai János. Mint kifejtette, első feladatuk a törvény elfogadása után az lesz, hogy „ráhelyeztessék” a pécsi stadion ügyét erre a kormányhatározatra, hogy utána a megvalósításról lehessen beszélni. Ehhez pedig szükség van újratervezésre – jegyezte meg.

– A minden, ami megvolt a kezünkben az most semmi egy jó ideje, és újra pályára kell állítani az egészet – hangoztatta a KDNP-s honatya, aki cikkünk elején idézett Facebook-bejegyzését azzal zárta: „a lassúság, a ki nem használt lehetőség, mindig nagyon drága. Feladni soha! Ez a pályán kívül is érvényes”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!