Meleget adnak

2023.12.07. 07:00

Kabáttal segítenek, ha a téli szükség úgy hozza

Beköszöntött az igazi tél, hóeséssel, metsző hideggel. Ebben az időben nagy segítség lehet a rászorulóknak a Mosolymanó Egyesület Szabadfogas programja.

Tóth Viktória

Vannak, akik a legnagyobb hideg ellenére sem tehetik meg, hogy új kabátot, meleg ruhát vegyenek maguknak és gyermekeinek. A Szabadfogas elnevezésű országos kezdeményezéshez sok egyesület, szervezet csatlakozott már, így a pécsi Mosolymanó Egyesület is. Ők már lassan 10 éve, 2014 óta minden évben így tesznek. Vörösné Deák Andrea, az egyesület elnöke elmondta, hogy a téli időszakban, főleg amikor a leghidegebb van, decemberben és januárban a hozzájuk behozott ruha és cipőadományok közül a téliekből válogatnak. Majd kiteszik ezeket az egyesület székhelye elé (Várkonyi Nándor utca 7.) mely hétköznap 8:30-16:30 között érhető el. A kertvárosi épület előtt nem csak felnőtt holmikat, felső ruházatot, cipőket és bakancsokat láttunk, bőven volt itt gyermek méretű overál, kabát is.

– Idén egy kicsit előbb is kezdtük mint december elseje, mert hideg volt, nagy igény mutatkozott rá. Évről-évre jönnek rászorulók, hajléktalanok, vagy olyan emberek akik az utcán dolgoznak. Elvisznek egy kesztyűt, pulóvert, sapkát, sálat. Annyi az idei évben a kikötésünk, hogy csak saját részre, szatyor nélkül elvihető mennyiséget lehet válogatni bárkinek, ingyenesen 

– foglalta össze Vörösné Deák Andrea.

Az egyesület székhelye felé járó rászorulóknak nem csak ezzel segítenek, ha idejük engedi meleg teát vagy zsíros kenyeret is készítenek, ezzel próbálják szebbé tenni ezeket a hideg napokat. Ezen kívül van több olyan helyi étterem is, akikkel partnerségben állnak, ők gyakran a megmaradt menüket odaviszik az egyesülethez és ebből is tudnak adni a rászorulóknak. Elsősorban a náluk regisztrált családoknak. A Mosolymanó Egyesület is azt vallja, hogy a nagy hideg miatt, ebben az időszakban egy kicsit több odafigyelés szükséges embertársaink felé. Aki tud segítsen, hogy ezáltal az utca embere is kicsit megmelegedjen.

Vörös kód is életbe léphet

Télen, a nagy hideg miatt nem árt figyelni, hogy mikor lép életbe a vörös kód. Ez egy speciális figyelmeztetés, mely különösen a -10 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében hatályos, amelyet a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzésének figyelembe vételével. A riasztás célja, hogy a kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét, hogy a segítő tevékenység elsődleges és legfőbb feladata az élet védelme. Tehát ekkor valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!