2023.11.26. 12:00
Adománygyűjtés: a piszkos ruha, játék nem okoz örömet
A karácsony előtti hetekben Baranya szerte zajlanak adománygyűjtő akciók – fontos, hogy piszkos, hibás játék, ruha, stb. ne kerüljön a csomagba, és az ajándékba szánt élelmiszerek csomagolása is bontatlan kell, hogy legyen.
Fotó: Laufer László
A karácsony közeledtével a karitatív szervezetek sorra szerveznek Baranyában is adománygyűjtéseket - főként tartós élelmiszerekkel igyekeznek szebbé tenni a rászorulók ünnepét, de a használt, jó állapotú játékok, könyvek, ruhadarabok is nagy örömet okoznak a nélkülözőknek. Az adományozásnak is vannak azonban szabályai, amik garantálják, hogy a megajándékozottakat ne érje csalódás.
A segélyszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy csak a tiszta, foltmentes, hibátlan ruhadarabok okoznak örömet, és ugyanez a játékokra is igaz: ha adományként felajánljuk, előtte alaposan tisztítsuk meg, és ha hiányos, vagy hibás, ne kerüljön a csomagba. A ruhadaraboknál arra is ügyelni kell, hogy legyen használati értéke - egy báli ruha például nem ez a kategória.
– Élelmiszerek adományozásakor a legalapvetőbb szabály, hogy csak olyan termékeket ajánljunk fel, amelyeket mi magunk is szívesen elfogyasztanánk
– emeli ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A gyűjtések alkalmával a segélyszervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy csak bontatlan, eredeti csomagolású élelmiszert tudnak átvenni – így garantálható a támogatott családok biztonsága, egészsége. Lényeges, hogy a élelemnek legyen tényleges tápértéke, illetve lehetőleg olyan legyen, amit nem kell azonnal elfogyasztani, így hosszabb távra szól a segítség.
A Nébih ajánlása szerint javasolt tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabbak a liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények.
A fagyasztott élelmiszer nem adományozásra való
– A fogyaszthatósági idővel jelölt, azaz friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után már biztonsággal nem ehetők, ihatók. Kiemelten fontos tehát, hogy az ilyen termékeket különösen körültekintően kezeljük – hívja fel a Nébih a figyelmet.
A hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszer szintén nem adományozásra való, csakis akkor, ha minden szakaszban – azaz az átadás során és azt követően is – garantáltak a biztonságos tárolási körülmények.
Saját készítésű ételek esetében pedig fokozottan kell ügyelni a higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű az ételhez cédulát is mellékelni, feltüntetve a készítés idejét, és a felhasznált alapanyagokat, az esetlegesen allergiát okozó összetevőket.