Azért oszlik a sötétség

2023.12.05. 17:41

Még nem sikerült maradéktalanul megjavítani a közvilágítást a Kálvária utcában

Több mint egy hét alatt sem sikerült teljesen megjavítani a közvilágítást a pécsi belváros forgalmas útvonalán, a Kálvária utcában. A helyzet az egy héttel ezelőttihez képest ugyan lényegesen jobb: a korábban nem működő mintegy tizenöt kandeláber csaknem fele már világít.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Móricz Sabján Simon

Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy az Ágoston tér és az alagút közötti csaknem fél kilométeres szakaszon egyáltalán nem működtek a lámpák és az óraátállítás nyomán egyre hamarabb beálló sötétség miatt már a délutáni csúcsforgalomban fél öttől fokozottan oda kell figyelni mind az autósoknak, mind pedig a saját testi épségüket féltő gyalogosoknak.

Az esettel kapcsolatban a Dunántúli Napló akkor megkereste a Biokomot arról érdeklődve, hogy érkezett-e már lakossági bejelentés erről. Arra is rákérdeztünk, hogy lehet-e tudni annak az okát, hogy miért nem működnek a lámpák, továbbá arra is, hogy mikorra várható a javításuk.

Megkeresésünkre néhány órával később közölték, hogy tudnak a problémáról, továbbá hozzátették: az áramszolgáltató munkatársai a helyszínen dolgoznak a hiba elhárításán.

Mindez csak félig-meddig sikerült a szolgáltatónak, ugyanis a kedd kora esti állapot szerint a korábban nem működő tizenötből már csak hét kandeláber nem világít egészen pontosan a Kálvária utca és Tettye utca kereszteződésétől a Majorossy Imre utca kereszteződéséig tartó mintegy 150 méter hosszú szakaszon.

Szerencsére már a az István utca kereszteződésénél, valamint Papnövelde köz és a Kálvária kereszteződésénél, a Török kútnál lévő gyalogátkelőket már elegendő mennyiségű fény éri, ugyanakkor az alagúttól az Ágoston tér felé haladva a Tettye és a Kálvária utcák találkozásánál lévő zebra még mindig sötétségbe burkolózik.

Olvasóink kedden délelőtt arról számoltak be lapunknak, hogy a kandeláberekre rögzített karácsonyi világító díszeket akkor helyezték fel az utcában. Tapasztalataink szerint a működő lámpákon azok is világítanak, a nem működőkön pedig nem meglepő módon nem.

Itt lehet bejelenteni a sötétséget

A Biokom Nkft. Közvilágítási hibabejelentő oldalán olvasható tájékoztatás szerint a társaság végzi a pécsi városi közvilágítás aktív elemeinek üzemeltetését. Az esetlegesen fellépő hibák javításáról azt írták, hogy az úgynevezett aktív elem meghibásodások elhárítását a Biokom alvállalkozó bevonásával végzi. Ide tartoznak az egyedi lámpa biztosíték-, csatlakozó vezeték, lámpatesten belüli elektronikai alkatrészek hibáinak javításai. Úgy folytatták, hogy az úgynevezett passzív elem hibák javítását az áramszolgáltató saját maga és vállalkozói végzik abban az esetben, amikor a közvilágításban hálózat hiba lép fel. Erre példaként említi a Biokom a kábelhibát (zárlatot), csoport biztosíték, kapcsoló elektronika, vezérlés meghibásodásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!