Kürtőskalács-titkok

2023.12.17. 15:20

Otthon is elkészíthetjük a világ legfinomabb édességét

Az adventi vásárok egyik elengedhetetlen kelléke a kürtőskalács – nem egy, és nem két olyan ismerősünk van, aki szinte csak ezért megy ki borongós, hideg téli estén az adott város főterére. Pedig a kürtőskalács otthon is elkészíthető.

Bama.hu

Az ízeknek valóban nincs párjuk

Forrás: mindme

A pécsi adventi vásáron szinte folyamatosan hosszú sorokkal találkozunk a kürtőskalácsosnál. Ez persze részint érthető, hiszen a világ egyik legfinomabb édességéről beszélünk, amely kifejezetten fel tudja dobni az átborzongató estét. Ugyanakkor kis odafigyeléssel, megfelelő elszánással, és véget nem érő lelkesedéssel akár otthon is készíthetünk kürtőskalácsot. Ebben a mindmegette.hu segít.

Hozzávalók:

3 dl tej

3 ek cukor

2 dkg friss élesztő

50 dkg liszt

fél citrom reszelt héja

csipetnyi só

1 db tojás

5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

- A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.

- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.

- Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.

- A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.

- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.

- Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafalületre borítjuk, ½ cm vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.

- A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörösdobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.

- A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.

- Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.

- A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.

- A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

- A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.

- A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!