Segítségből segítenek

2023.12.29. 17:30

Több fogyatékkal élő számíthat támogatásra Pécsen – Fejlesztéseket zár a Fogd a Kezem Alapítvány

Történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárul december végén a pécsi Fogd A Kezem Alapítványnál. A több mint 320 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként jelentős mértékben megnő az értelmi fogyatékossággal élő személyek lehetősége az önállóbb életvezetésre.

Mohay Réka

Az átfogó fejlesztés háttere és célja

A Fogd a Kezem Alapítvány 2023 tavaszán kezdhette meg azt a fejlesztést, amelynek célja az intellektuális képességzavarral élő felnőttek még hatékonyabb és még szélesebb körű támogatása. Az alapítvány három évtizedes történetében ritkán adódott lehetőség ekkora beruházásra. A fejlesztés eredményeként bővült az alapítvány kapacitása, többek között új lakóhelyek és szolgáltatások jöttek létre.

Bővített lakóhelyek és nappali ellátás

A fejlesztés eredményeként két új ingatlanba költözhetnek be az alapítvány ellátottjai. A minimalista átalakításoknak köszönhetően a lakók kényelmes, biztonságos és akadálymentes környezetben élhetnek, állandó segítséggel és felügyelettel. Az ingatlanokhoz szükséges engedélyek már megérkeztek, így az új lakók hamarosan birtokba vehetik azokat. 

Az alapítvány évtizedek óta magas színvonalon nyújt nappali ellátást a fogyatékossággal élő személyek számára. A mostani projekt keretében további 16 fő részesülhet nappali ellátásban, összesen 46 fővel bővítve az ellátottak körét. 

Energetikai korszerűsítés és szállítási szolgáltatás

Ezenkívül az épület energetikai korszerűsítése is megtörtént, hozzájárulva az alapítvány biztonságos és gazdaságos működéséhez.

Az alapítvány szolgáltatási portfóliójának egy új eleme a szállítási szolgáltatás bevezetése. Az újonnan vásárolt kisbusz segítségével a Támogató Szolgálat 2024 januárjától indul, biztosítva a fogyatékossággal élők számára a közlekedési lehetőséget – a busz nyolc fő szállítására alkalmas. Ezzel teljessé válik az intellektuális képességzavarral élők szociális támogatása.

Érzékenyítő kampány kísérte a fejlesztéseket

A projektet intenzív érzékenyítő kampány kísérte, amelynek célja az értelmi fogyatékossággal élő személyek helyzetének megismertetése és az ő támogatásuk volt. Ennek lépéseként rajzpályázatot szerveztek a városrészi iskolában, kiállításokon, sporteseményeken vettek részt, illetve szakmai és közéleti programokat biztosítottak az érintett szervezetek és csoportok számára. Emellett az érintett ellátotti kör számára készségfejlesztő képzések valósultak meg. A projekt a Széchényi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!