Csak beavatottaknak!

2023.12.01. 21:55

Vasasra érkezett az UNESCO szellemi örökségét képező bányászmérnök-hagyomány

Szent Borbála hétfőn esedékes ünnepének alkalmából rendeztek igen különleges bányász estet, egészen pontosan a több száz éves selmeci diákhagyományokon alapuló „szakestélyt” Pécs-Vasason. Mindezzel a Vasasi Szent Borbála Egyesület régi álma teljesült be – tudta meg a helyszínen munkatársunk Hoppál Pétertől, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől.

Balikó Gergely

A kormánypárti politikus, aki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kormánybiztosa is, kifejtette: az ünnephez kapcsolódóan minden évben a bányamérnökök, a kohómérnökök és erdőmérnökök összegyűlnek Magyarország egy bányászati szempontból kiemelt helyszínén. Idén ez a helyszín Vasas volt.

 

Selmeci diákhagyomány

Az online enciklopédia szerint a selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán egykor fennállott Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz kötődik. Kezdetei a 18. század végére tehetők, kialakulása és fejlődése folyamatosan zajlott a következő évszázadban. A hagyományok később, az intézmény Sopronba költözése után is fennmaradtak, sőt újabb elemekkel bővültek. Így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben a mai napig ápolnak, így a Soproni Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, valamint Dunaújváros és Székesfehérvár selmeci előddel rendelkező felsőoktatási intézményeiben is. A hagyományok ápolásának fontos részét képezik a szakestélyek, amelyek ősi szokások szerinti, kötött menetű, többnyire tréfás hangnemben zajló összejövetelek – olvasható a szócikkben.

Hoppál Péter ehhez hozzátette: a szakestélyeken keveredik a magyar, a német és a latin nyelvűség. Az egybegyűlt beavatottak, azaz firmák választanak maguk közül a szakestélyre elnököt és elnökséget. Az elnökség része a hagyományos énekvezető, aki diktálja azokat az énekeket, amelyeket több száz éve minden alkalommal elénekelnek ezeken az alkalmakon – világította meg a képviselő, akit tíz évvel ezelőtt avattak fel, és firma-nevet is kapott.

A ballagás is onnan ered

A nemzeti oldal politikusa utalt arra is, hogy e hagyományokhoz minden magyar család kapcsolódik, ugyanis a környező országokkal szemben egyedül hazánkban gyakorolt egyedülálló általános és középiskolai ballagás is a selmeci diákhagyományokból ered. „A selmeci akadémián ballagtak annak idején minden évben a végzős firmák” – tette hozzá.

UNESCO-örökség is

2014. szeptember 19-én a selmeci diákhagyományok, azaz a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben (Miskolci Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem), felvételre került a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján.

Hoppál Péter a bama.hu-nak  nyilatkozva nagy tisztességnek nevezte, hogy annak idején kultúráért felelős államtitkárként ő maga adhatta át az erről szóló okleveleket.

Így jön a képbe Vasas

A kormánybiztos szavai szerint Vasason helyben élő bányamérnökök kevéssé vannak, ugyanakkor nagyon sok volt bányász van, akik számára igen fontos hagyományaik ápolása. Erre példaként a többi között a kormány támogatásából felújított egykori bányászotthonnal szomszédos Szent Borbála emlékparkot említette. A pénteki szakestéllyel pedig a Vasasi Szent Borbála Egyesület régi vágya teljesült. 

- A KIM 450 ezer forintos egyedi támogatással járult hozzá az esemény lebonyolításához - jegyezte meg Hoppál Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!