Nem a mosástól

2024.01.10. 20:00

A felére ment össze a 25 millió forintból felújított szobor

Pontosan kétszer olyan magas volt eredetileg az a szobor, amire a pécsi önkormányzat állítólag 25 millió forintot költött felújítás gyanánt. A Mukácsy-díjas Fürtös György kertvárosi alkotása valamikor 60 elemből állt, de most csak feleannyit kapott vissza – tény, hogy korábban rengetegszer megrongálták.

Bóka Máté Ciprián

A Barátság forrása – ezt az elnevezést kapta a Fürtös György kerámiaművész alkotta térplasztika 1975-ben, amikor elhelyezték a kertvárosi Diána téren. Az akkori beszámolók szerint a kommunista hatalom a szovjet–magyar barátságra akarta ráhúzni a szobor jelentését, és éppen a szovjet hadsereg 1945-ös bevonulásának harmincadik évfordulóján avatták fel. A Magyar Szocialista Munkáspárt részéről az eredetileg 30—30 elemből álló alkotást is ehhez igyekeztek kapcsolni. Lukács János szocialista politikus akkor azt mondta, hogy „ez a kút naponta emlékeztet arra, hogy egy nagy családnak, a szocialista világrendszernek vagyunk tagjai, egymásnak testvérei”. 

Fürtös György alkotásáról azonban ez az örökség lekopott a rendszerváltás után, hiszen ez az akkori szocialista hatalom értelmezési keretébe illett bele, ugyanakkor továbbra is szimbolizálhatta a társadalmi együttélésnek, a közösség erejének, s akár a testvérvárosok közötti kapcsolatnak a fontosságát. Csakhogy rengetegszer megrongálták, s bár az előző városvezetés idején megújult Kertváros központja, a Csontváry sétány, ahol az azóta már a baloldal által elsorvasztott rendelőintézetet is létrehozták, elindították a központi játszótér létesítését, virágosítási programmal Guinness rekordot állítottak fel, de Fürtös György alkotásának megújítására nem maradt már lehetőségük. 

A jelenlegi városvezetők részéről a mostani szocialisták képviselője, Schmuck Roland decemberben nyilatkozott úgy a városi szocialista propagandalap névtelen szerzőjének, hogy az előző, jobboldali városvezetés idején verték szét a szobrot és szökőkutat. 

Majd ennek ellentmondóan megemlítette a lap „névtelenje”, hogy már az 90-es években is vandálok áldozata volt az alkotás, arra viszont valamiért nem tért ki, hogy a mostani Péterffy-rezsim alatt is voltak törekvések a szobor tönkretételére. 

A „szakértő” baloldaliak a jelek szerint azt már nem tudták, vagy nem foglalkoztak vele, hogy a szobor eredetileg kétszer ilyen magas volt, és csak a korábbi rongálások miatt vált csonkává. A helyreállítás során ezért már csak feleannyi elemet tettek rendbe, mint amennyiből állt egykor az alkotás. Ezek mellett kipucolták a kutat, és elvileg azt is megjavíthatták. Miután Schmuck Roland előzetesen arról beszélt, hogy mindez 25 millióba kerül, a laikusok számára is hatalmas kérdés, hogy vajon mi kerülhetett 25 millióba az alig néhány négyzetméteres szökőkút és szobor helyreállításában. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!