Parfüm és nyereményautó

2024.01.01. 11:30

A Konzum volt annak idején a mérvadó pécsi áruház (galéria)

Az 1976-ban átadott Konzum a mérvadó pécsi áruházként vonult be a városi köztudatba, amelynek jelentőségét tovább emelte, hogy – ha minden igaz – az első vidéki mozgólépcső is e kereskedelmi egységbe került.

Balikó Gergely

Mint Laufer László fotóriporter kollégánk képein is látszik, 1984-ben még vígan autók parkoltak a legendás épület előtt, sőt az éles emlékezetűeknek az is eszükbe juthat, hogy alig pár lépésre onnan, a Kossuth térről indultak fel a helyi buszok a Mecsekre. Szinte felsorolni is lehetetlen a Konzumhoz kötődő emlékeket: parfümbolt mellett 1987-ben az első Adidas-shop is itt nyílt, szintén emlékezetes, hogy az áruházban Levis farmert is lehetett kapni. Az 1980-as évek érdekes kontrasztját mutatják fotóink, amelyeken az épületben fürdőruhadivat-bemutatót, az előtt pedig hagymavásárt örökítettek meg szinte két méter magasságig polcolt zsákokkal. 

Az éppen elmúlt ünnepre tekintettel érdemes felidézni, hogy karácsonykor hosszú sorokban álltak az emberek a déligyümölcsökért és a kocsonyáért. A kilencvenes évekből bizonyára sokan emlékeznek a már jó ideje fanchise-ként működő kulcsmásolóra, a szomszédos virágboltra és a süteményespultra. 

További történelmi érdekesség, hogy nem sokkal a délszláv háború előtt az alagsorban sokáig elálló élelmiszereket árultak. Az áruháznak az idők során számtalan kihívója lett: a FEMA, a Kereskedők Háza, az Új Centrum és a legjelentősebb, az Árkád. Azonban most is érdemes betérni oda, sőt talán most még inkább érdemesebb, mint mondjuk öt–tíz évvel ezelőtt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!