30 napunk van ragasztani

2024.01.31. 07:00

A MOL megreformálja a hazai hulladékkezelést: a napokban Baranyába is megérkeznek a matricák

A napokban a baranyai településekre is megérkezik a szolgáltató levele, melyben az új, hulladékszállítás jogos igénybevételét igazoló matrica található. A címzetteknek 30 napjuk van a matrica hulladéktároló edényre történő felragasztására.

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ArtOfPhotos

Immár fél éve, 2023. július 1-től kezdve, 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. Azóta több újdonságot is bevezettek a lakossági hulladékkezelésben. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által a januári hulladékszállítási díj számla mellékleteként matricákat is küldtek.

Ezeket a fogyasztók számláját képező edényméret figyelembevételével alakították ki.

Mint arra a Dél-Kom Nonprofit Kft. honlapján is felhívják a fogyasztók figyelmét, amennyiben a matricán feltüntetett edényméret nem egyezik a lakos által használt gyűjtőedény méretével, kérik, hogy ezt ügyfélszolgálataikon személyesen, vagy írásban jelezzék. A cseréhez az eredeti matricát szükséges a társaság részére visszaszolgáltatni.

– Ügyfélszolgálatainkon ez személyesen, azonnal intézhető, levélben történő megkeresés esetén postán küldjük meg az új matricát (amennyiben az előző visszaküldésre került). Ha a matrica már felhasználásra, az edényre felragasztásra került, abban az esetben is – akár sérült, szakadt állapotban is – kérjük visszajuttatni 

– fogalmaztak.

Az érintett települések listája (melybe a legtöbb Baranya vármegyei település beletartozik) szintén a társaság honlapján tekinthető meg. Hírportálunkon korábban beszámoltunk már arról, hogy január 1-től több Baranya vármegyei településen is módosulnak a hulladékszállítási napok. A részletes hulladékszállítási menetrend a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által kiküldendő számlák mellékleteként, január második felében érkezett a lakossághoz.

A többlethulladékot a szemetes mellé lehet kihelyezni

Azok a lakosok, akik a szállítási napok változásáról késve értesülnek, az esetlegesen keletkezett többlethulladékot a következő (2024-es szállítási menetrend szerinti) szállítási napon a hulladékgyűjtő edény mellé zsákban is kihelyezhetik. A zsákok megtöltésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy szóródásmentesen mozgathatóak legyenek, emeléskor a súly miatt ne szakadjanak ki, és ne tartalmazzanak a rakodást végző személyt veszélyeztető anyagokat. A többlethulladék kihelyezése a szállítási nap változással érintett települések esetében van lehetőség és csak azt a hulladékfajtát érinti, amely tekintetében a gyűjtési napot módosították. A kihelyezésre január 31. napjáig van lehetőség.

Fontos tudni, hogy a pécsi, szigetvári, szentlőrinci, komlói, siklósi, harkányi, mohácsi lakosokat a matricás rendszer nem érinti. Ők tehát nem fognak kapni felragasztandó matricát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!