Csendesen indul az élet

2024.01.05. 14:00

Az istenek ajándéka: sajtokra vadásztunk a Pécsi Vásárcsarnokban

Első körutunkat tettük meg a Pécsi Vásárcsarnokban január 4-én, de megdöbbenve tapasztaltuk azt a csöndet és nyugalmat, ami uralkodott az épületben. Nehéz elképzelni zsivaj nélkül egy piacot, de az év első heteiben ez igenis megtapasztalható.

Czeczon Enikő

Fotó: L.L.

Kevesebb ember sétált a csarnok sorai között, mint karácsony előtt, az eladóknak volt idejük kellemesen eltársalogni a vevőkkel, megérdeklődni, hogy hogyan teltek az ünnepek, hazajöttek-e a gyerekek és az unokák. Ekkor előkerültek a telefonok, benne sok-sok képpel, és mivel senki sem sietett, így volt idő átbogarászni őket, és a legjobbakat megmutatni. 
Általában mi is el tudunk vegyülni a tömegben fotóriporter kollégámmal, de most mégis feltűntünk a vásárlóknak és az eladóknak egyaránt. Egy idős úr nem zavartatta magát, és jó alaposan megszemlélte a fotózásunkat a csarnok egyik sajtpultjánál, a Pabst Sajtnál. Ebből már ki is található, hogy mi is volt a napunk egyik főcsapása. 

Sokak számára furcsa lehet, ha valaki nem szereti a sajtot. Persze, ízlések és pofonok. Többeknek pont az ízével van baja, de ma már annyiféle közül lehet válogatni, hogy bárki megtalálhatja a neki valót. 

A sajt már nagyon régóta az emberiség életének részét képezi, az ókori rómaiak például a legnagyobb sajtrajongók voltak, és nagy sajtvásárokat rendeztek, a görögök pedig az istenek ajándékaként tartották számon. 

Ez az isteni csemege egyébként gazdag cinkben, foszforban, fehérjében és kalciumban, de a szemünk egészségére is jó hatással van a benne lévő A-vitamin miatt. És eme jótékony hatások mellett muszáj megemlítenünk azt is, hogy mennyiféle sajt létezik és mennyiféle ízben: sörös, rozéban érlelt, chilis. A vásárlók esetében pedig mindig változó, mit keresnek, szívesen kipróbálnak újdonságokat a klasszikusok mellett. 

De ha már említettük a vitaminokat, akkor muszáj volt meglátogatnunk egy vitaminbombastandot is, méghozzá egy savanyúságos pultot, ahol annyiféle savanyúság volt, hogy lekörözte Gombóc Artúr kedvenc csokijainak számát is. A téli időszakban, főleg most, amikor annyi betegség ledönthet minket a lábunkról, és még stresszesek is vagyunk az évkezdés miatt, érdemes sok savanyúságot fogyasztani, mert stresszoldó hatása van, csökkenti a gyulladást, szabályozza a vércukorszintet, antioxidánsokban, vitaminokban gazdagok, és én sajt mellé is szívesen fogyasztom. 

Zöldségek, gyümölcsök, sajtok, savanyúságok árai a piacon

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!