Ez történt 100 éve

2023.07.09. 15:40

Forró nyomon: tejkommandó járta a pécsi piacot

Drágán árulták a pécsi vásáron a tejet, nem maradt el a bírság. 100 évvel ezelőtt írta a pécsi sajtó.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: Ollyy

A kisgazdákat képviselő Baranya megyei Gazdasági Egyesület által meghatározott és az árvizsgáló bizottság által jóváhagyott 140 koronás tejforgalmi árnál több árus jóval magasabban, 200 koronás áron hozott forgalomba tejet, számolt be róla a Pécsi Lapok 1923 nyarán. Nevezettek ellen árdrágító visszaélés címén megindították a bűnvádi eljárást.

Előállították Forró Józsefet és nejét, akik Pellérden 120 koronáért vásárolták össze a tejet és Pécsett 200 koronáért hozták forgalomba. Nevezetteknek 700 litert kitevő tejkészletét lefoglalta a rendőrség, és átadta őket az ügyészségnek. Ugyancsak előállították Harcát József keszüi lakost, aki 150 koronáért árulta a tejet. Kétszeri figyelmeztetés után, bár az előirányzott áron kezdte árusítani a tejet, azonban midőn a rendőr igazolásra szólította fel, ezt megtagadta és a rendőrt meglökte.

Előállították a rendőrkapitányságra és árdrágító visszaélés kísérlete, valamint hatósági közeg elleni erőszak címén a bűnvádi eljárást indítottak ellene. Ugyancsak előállították a razzia alkalmával Papp Jánosné görcsönyi lakost, aki 200 koronáért árusította a tejet. Tejkészletét lefoglalta a rendőrség, őt pedig átadták az uzsorabíróságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában