Az egykori lágerek világa

2024.01.16. 16:20

Drámai fejezet a történelemből: Hadifogoly magyarok a nagy háborúban kiállítás Pécsen

Az első világháború egyik legmeghatóbb és legtragikusabb fejezete, a magyar hadifogság emlékezete kap teret a Művészetek és Irodalom Házában megrendezésre kerülő Hadifogoly magyarok a nagy háborúban kiállításon, melynek megnyitójára január 17-én kerül sor, 17 órai kezdettel a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi tér 7-8).

Mohay Réka

A megnyitón egyúttal tárlatvezetésen is részt vehetnek a látogatók. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar Összetartozás Intézetének rendezvénye a magyar családokat érintő drámai eseményeket mutatja be, ahol a lágerekben eltűnt apák, fiúk és testvérek emlékét eleveníti fel.

A kiállítás a multimédia korszerű eszközeivel és a magyar művelődéstörténetben először, reprezentatív módon feldolgozza a hadifogság legfontosabb stációit. Gyóni Géza, Rákosi Mátyás, Kuncz Aladár, Nagy Imre – ezek a nevek mind összekapcsolódnak ebben a tragikus történetben. A tárlat célja az emlékezeti kultúra erősítése és a tudományos kutatás hiányzó láncszemének pótlása, amely ma is mostoha terület a magyar történelemben. A tárlat betekintést enged a hadifoglyok mindennapi életébe, a táborok körülményeibe és a túlélésért folytatott küzdelem pillanataiba.

A rendezvény megnyitóján között több, a témában jártas szakember lesz jelen, akik mélyebb betekintést nyújtanak a témába: dr. Margittai Gábor: Nemzeti Összetartozás Intézet igazgatója, prof. dr. Hornják Árpád, a PTE-BTK Modernkori Történeti Tanszék tanszékvezetője, Vértesi Lázár, a MNL Baranya Vármegyei Levéltára levéltárosa, illetve Mieth Péter történész hallgató, MCC-s diák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!