Máris hívogat a természet

2024.01.04. 14:40

Egész évben izgalmas programokkal vár a Duna-Dráva Nemzeti Park

Amikor szóba kerül a Duna-Dráva Nemzeti Park, akkor eszünkbe jut az a sok program, amelyet fennállásuk óta szerveztek és szerveznek mai napig a természet kedvelőinek a baranyai térségben.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Még 2023 végén adta ki az óévre visszatekintő közleményét a DDNP Igazgatósága, hiszen az év utolsó napjai nem csak a jövőbeni tervekről, hanem a számvetésről is szól. 

Összefoglalójukból kiderül, hogy eredményesen telt az elmúlt esztendő, rengeteg programot szerveztek, kiváló eredményeket értek el, és lezárultak, valamint elindultak projektek az életükben. A teljesség igénye nélkül emeltük ki a következőket: az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének győztese a DDNP Igazgatóság versenyzője, Schlitt Bence lett; decemberben a Pintér-kert Arborétum a Made in Pécs-díj Nívódíj kategóriában kapott jelölést; lezárult az igazgatóság közreműködésével megvalósított Riverside projekt, de félidőhöz érkezett a LIFE IP GRASSLAND.HU, és egy új kezdeményezés is elindult, a LIFE RESTORE for MDD, amely a folyami és ártéri erdei élőlények megőrzését tűzte ki célul a Mura, a Dráva és a Duna mentén. 

Azonban elérkezett 2024, egy új év, ami új programokat és terveket jelent a nemzeti park életében. Az első eseményre rögtön január 5-én sor kerül, ami egy idegenvezetés lesz a Pintér-kert Arborétumban, amelynek részét képezi a Mecsek Kiállítás megtekintése, amely egy audiovizuális installáció segítségével átfogó képet ad a Mecsek természeti és kultúrtörténetei értékeiről, és a legfontosabb kirándulási célpontokról. 

Január 13-án tematikus barlangtúrát szerveznek az Abaligeti-barlangban, amely során az általános barlangtúránál részletesebben ismerhetik meg az érdeklődők a barlang kialakulásának földrajzi folyamatait, a karszt­területek működését. 

De vár még a természetkedvelőkre túra. Az egyik egy dzsungeltúra a Dráva árterében, amely során liget­erdőkön vágnak át a kirándulók, megtekinthetik a drávai zátonyokon és az ártérben fekvő holtágak mellett az ott élő állatok – hód, vidra, aranysakál, madarak – életnyomait, és ha a szerencse kíséri a túrázók útját, akkor rétisasba és jégmadárba is futhatnak. 

A 2024-es esztendő első hónapjának utolsó programja a VAD-túra, amely során az érdeklődők eldönthetik, hogy sok vagy kevés a nagyvad a hazai erdőkben, kell-e egyáltalán, hogy legyenek szarvasok, vaddisznók, őzek, de választ kapnak arra is, hogy milyen hatásuk van ezen élőlényeknek az erdei életközösségre, a természetes erdőműködtető folyamatokra, a természeti értékekre. 

Szemezgetés az éves programból

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága nem lazsált, hiszen már közzétette egész éves programsorolóját, ami számos változatos programot kínál. A teljesség igénye nélkül emeltünk ki most párat. Februárban 10-én barangolhatunk a hóvirágok között, míg március 13-án a beporzók kapnak főszerepet. A tavasz második havában, a magyar költészet napján vers-sétán vehetnek részt az érdeklődők a Pintér-kertben. Május 10-én, szintén a Pintér-kertben a hajnali éneklésnek lehetnek fültanúi a látogatók. Nyáron több alkalommal is a gólyák nyomába eredhetünk a Béda-Kara­pancsán. 

Szeptember 7-én szarvasbőgést hallgathatunk, decemberben pedig a madarak kerülnek a fókuszba. További részletek a ddnp.hu oldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!