Sztárok segítették a gyűjtést

2024.01.06. 17:30

Egyszerűen marketingzsenik voltak az egykori pécsi ciszterek (galéria)

A második világháború után egy évvel a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának egyik papja kitalálta, hogy fürdőt kellene építeni az intézmény diákjainak. Az akkor 200 ezer forintba kerülő beruházás megvalósítása érdekében két éven keresztül valóságos marketinghadjáratot folytattak.

Balikó Gergely

1991

Negyven előadó részvételével november elején rendezték meg a Tudásközpontban a 8. Pécs-Baranya évszázadai című országos helyismereti konferenciát. A Csorba Győző Könyvtár által szervezett tanácskozáson Kohári Gabriella régész, történelemtanár, művelődésszervező, a PTE Egyetemi Levéltárának munkatársa az összefogás és az akarat történetét tárta hallgatósága elé. 

Mint az előadásból kiderült, az ötletgazda az 55 évesen elhunyt Éber Alán ciszterci rendi hittantanár volt, a középiskola 1946-os évkönyvében tették közzé a felhívást a szülőket kérve, hogy anyagilag is támogassák az építkezést. Ezenfelül az iskola vezetése az akkori szaktárca mellett a Magyar Úszó Szövetséget és egyenesen Hajós Alfréd építészt, olimpiai bajnok úszót is megkereste. 

Az akkori korszellemet jól mutatja, hogy az építkezés apropója egyszerre volt a rend 850 éves fennállásának, és a 1848-as forradalom és szabadságharc százéves jubileuma. 
Látványterveket függesztettek ki, elkészült a fürdő „logója”, és a gimnáziumban létrehoztak egy építőbizottságot, továbbá egy Ciszter Fürdő Irodát, amely naponta öt órán át állt az adományozó és érdeklődő ügyfelek rendelkezésére – ismertette az előadó. 
Kohári Gabriella beszámolt arról, hogy az építést támogató nagyszabású rendezvénysorozat 1947 februárjában indult Kühn Szaniszló akkori igazgató fővédnökségével, az első kapavágásra már az év szeptember 27-én került sor. 

Úgynevezett „Fürdő-kölcsön kötvényekből” 80 ezer forint jött össze, az akkor zirci apát, Endrédy Vendel 40 ezer forinttal támogatta a beruházást, amelyet további 80 ezer forinttal egészítettek ki az egyéb rendezvényekből, vásárokból, végül téglajegyekből befolyó támogatások. Hamerli József 1500 forinttal járult hozzá az építkezéshez. 
Kohári Gabriella előadása alapján a támogatórendezvények kreativitását akár napjaink marketingesei is megirigyelhetik. Folyamatos koncerteket, vásárokat és ünnepségeket szerveztek komoly hazai és nemzetközi előadók részvételével. Köztük Gyurkovics Mária Kossuth-díjas magyar opera-énekesnőt, Rösler Endre tenor-operaénekest is. 

A 16 koncert egyikén Jeanne-Marie Darré francia klasszikus zongoraművész lépett fel, akit Chopin- és Liszt-szólóművek, és a Saint-Saëns Concertos lírai és elegáns interpretációiról ismertek. Ez az előadó szerint a ciszterci rend nagyon erős társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak volt köszönhető. 
A karácsonyi vásárokon a szülők által készített és csomagolt szaloncukrokat árultak, továbbá a gyűjtés érdekében egy „hipnotizált krokodilt” is bevetettek. Az 1948 nyárelői bokrétaünnepre majálist szerveztek. A kutató az előadáson a 76 megmaradt fotóból számos olyan fényképet is bemutatott, amelyek tanúsága szerint a diákság nemcsak a gyűjtésből, hanem az építkezésből is alaposan kivette a részét. 

Végül a fürdő átadójára egész ünnepség-sorozatot szerveztek 1948. június 8. és 19. között, amelynek keretében egyebek mellett sportolimpiászt, Öröm­óda előadását és Garden-partyt (sic!) is tartottak. Az avatóra a diákok verseket írtak, alkalmi kiadványokat is készítettek. 
Kohári Gabriella megfogalmazása szerint a sors fintora, hogy a fürdő átadása után egy héttel jelent meg a nem állami iskolák államosításáról szóló törvény, ami azonnal állami tulajdonba vette a gimnáziumot az uszodával együtt. A fürdőt sokan tartották Pécs legjobb strandjának és azóta sem épült olyan 4,5 méteres műugrótoronnyal ellátott 3 méter mély medence. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!