Bama.hu videó

2024.01.13. 20:00

Ez nemcsak egy disznóvágás, hanem egy közösséget összekovácsoló program is volt (galéria és videó)

Hideg volt, de sütött a nap, szólt a muzsika, darálták a húst, fogyott a pálinka és a forralt bor január 13-án Pogányban, ahol a 2024-es esztendőben is megrendezték a hagyományőrző disznóölést.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Tizedik alkalommal rendezett a Pogányi Német Nemzetiségi Egyesület és a Pogányi Német Nemzetiségi Önkormányzat disznóvágást, amelynek célja, hogy felelevenítsék a régi szokásokat és megmutassák a jövő nemzedékének őseink életének egy részét, valamint az is, hogy jól érezzék magukat a résztvevők.

Reggel 7 óra körül érkezett a körülbelül 150 kilogrammos disznó, és délelőtt 10 órakor már főtt a fej, készült a következő adag forralt bor, és jót beszélgettek a résztvevők azt üst körül.

Az asszonyok a töltött káposztához készültek elő, de várniuk kellett a férfiakra, akik épp akkor kezdték el darálni a húst, amikor odaértünk. A hölgyek elmondták, körülbelül 400 gombócot szoktak készíteni, hogy mindenkinek jusson az esti mulatság során, mert mint kiderült, ez a disznóvágás egyben a közösséget összekovácsoló esemény is egy kis esti lakomával, bulival összekötve. Körülbelül 80-90 fő gyűlik össze este, és elfogyasztják a feldolgozott disznóból készült lakomát, emellett pedig énekelnek és táncolnak is.

Megérkezésünkkor szívesen álltak be a disznóvágás résztvevői egy csoportképre, de előtte gondosan megigazították a frizurákat, azonban ami igazán fontos volt, hogy mindenki széles mosollyal nézett a kamerába.

Egy hölgy fogalmazta legjobban a lényegét ennek a napnak: - Azokkal vagyunk itt, akikkel a legjobban szeretünk lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!