Jó program ez

2024.01.18. 14:40

Ezerszámra ültetik a fákat a baranyai településeken

Több Baranya vármegyei település is sikerrel vett részt az elmúlt években a a Településfásítási Programban, mely idén is folytatódik. Nagy István agrárminiszter a közelmúltban bejelentette, hogy ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat.

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: encierro

Tízezer darab sorfa áll rendelkezésére, amiből négyezer darabot a 2024 tavaszi, hatezer darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen.

A települések most 13 fafajból választhatnak a készlet erejéig, településenként minimum 10, maximum 30 darab sorfát. A fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. Minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak a programban, valamint minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.

Fontos, hogy a korábbi Településfásítási Programokban résztvevő minden település idén újra igényelhet fát. A programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, erre január 30-ig van lehetőség az orszagfasitas.hu weboldalon. A regisztrált települések február 1-től adhatják le az online igényléseket, a fákat pedig tavasszal és ősszel szállítják majd ki.  Az igényléseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi és bírálja el, majd értesíti az igénylőket.

Baranya vármegyében a korábbi években Geresdlakon, Cserkúton is ültettek, emellett többek között Szederkény, Bürüs, Szentlőrinc és Feked is gazdagodott fákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!