Példaértékű összefogás

2024.01.01. 15:00

Görögkatolikus közösség állította helyre az útszéli keresztet

Mohay Réka

Példaértékű összefogás áll a terehegyi útmenti kereszt megújulása mögött. – 2005-ben állított a Pécsi Görögkatolikus Egyházközség képviselő-tistülete egy terehegyi tagjuk, Korbeák úr közbenjárására keresztet – mesélte lapunknak Zajácz Andrea, a görögkatolikus parókus felesége.

– A férfi leszármazottai elköltöztek a településről, ám leánya, özvegy Reich Istvánné Erzsébet hazalátogatva jelezte a kereszt siralmas állapotát, és kérte, a jelenlegi képviselő-testület hozzon döntést a kereszt megmentése érdekében – tette hozzá.
A lelkes pécsi hívek szinte saját kezűleg újították fel a keresztet a felépítményt a helyszínen, a korpuszt leemelve Pécsre szállították, a munkálatokat az Alajos utca 21. szám alatti Xavéri Szent Ferenc Görögkatolikus Közösségi Házban végezték több hónapon át.
December 28-án visszahelyezték Terehegyre, ahol a görögkatolikus hívő közösség összegyűlve, ünnepélyes hangulatban, imádságos lelkületben fogadta a kereszten lévő Jézust ábrázoló, megszépült alkotást.
„Mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük…” – áll az idézet a feszület alatt Szent Pál Korintusiakhoz írt első leveléből.
A hitközség további programra készül január 4-én: filmklubot szerveznek a pécsi közösségi házban, 17 órától A sziget című filmet vetítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!