Zárjuk le a kukákat

2024.01.12. 20:00

Hamarosan indul idén is a varjúfészkek eltávolítása

Évek óta rengeteg bosszúságot okoznak a varjak városszerte - rendszeresek az olvasói panaszok. A madarak a kukák környékét ellepve a szemetet szétszórják, a járdákat, autókat ürülékükkel telepiszkítják, és a folyamatos károgás is sokakat zavar.

Wald Kata

Fotó: Czinege Melinda

Egy olvasónk a következőt írta: 

Ilyenkor, a téli időszakban szokta a varjúfészkeket eltávolítani a városüzemeltetés. Idén hol tervezik, vagy tervezik-e egyáltalán a beavatkozást?

A kérdést továbbítottuk a Biokom felé, válaszuk szerint a varjúfészkek eltávolítására január közepétől a költés megkezdéséig, április 30-ig van lehetőség. Idén a szokásos nagyobb kolóniáknál, például a Nagy Imre úton, Indóház téren, továbbá az engedélyben meghatározott további helyszíneken - Eszék, Berek, Lahti, Dóra utcákban, a Nagy Ferenc téren, stb. - , mintegy 15-20 kisebb fészekszámú helyen kerül sor a beavatkozásra. Hatvan és száz körülire tehető a fészkek száma, amit majd leszednek.

Kérdésünkre, miszerint mennyire bizonyultak eredményesnek a korábbi évek hasonló intézkedései, a társaság közölte, hogy tapasztalataik szerint azok a burkolati részek, amelyek fölött a fészkeket eltávolítják, jóval kisebb mértékben szennyeződnek. - Összességében a varjú populáció méretének csökkentését természetesen nem tudjuk ezzel a módszerrel csökkenteni, de az intézkedésnek nem is ez a célja. A varjak törvény által védett madarak, elpusztításuk, károsításuk, költési időben történő zavarásuk tilos - emelte ki a társaság.

A probléma megoldását célzó egyéb intézkedések kapcsán hangsúlyozták, elsősorban a madarak olyan helyre való terelésével tudnak eredményt elérni, ahol a jelenlétük nem zavaró. Ilyenek a város körüli erdősávok, fasorok, fásítások. 

Több helyen végeztek erre alkalmas fásításokat, de ennek hatása csak idővel lesz érzékelhető.

A társaság hozzáfűzte, a madártani szakemberek véleménye alapján fontos megjegyezni, hogy a varjak azért húzódtak be a szántóföldekről a külvárosi területekre, mert itt könnyebben jutnak élelemhez, a magas lombkoronájú fák pedig kiváló fészkelőhelyet biztosítanak számukra. Sok esetben a nyitott lakossági hulladékgyűjtő edényekből jutnak könnyen megszerezhető táplálékhoz, éppen ezért a legtöbbet a lakosság teheti a varjúpopuláció visszaszorításának érdekében. Ezzel összefüggésben a Biokom tavaly felmérte a gyűjtőedények állapotát - amelyek nem zárhatók, azt jelezték a tulajdonos társasházak közös képviselőinek, valamint felajánlották azok javítását, cseréjét is, amelyek közül többre már sor is került.

A Biokom lakossági tájékoztató kampányt is tervez, a hulladékgyűjtők folyamatos zárva tartásának fontosságáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában