Megtiszteltetés részese lennei

2024.01.17. 17:30

Kerényi János: A tükeség mára az összetartozás szimbóluma Pécsen

Kerényi János neve összeforrt Pécs városával. Dolgozott itt sikeres vállalkozóként, gazdasági tisztviselőként, a megyeszékhely egyik irányítójaként építette Pécs nemzetközi kapcsolatait. Mindennek ellenére a legtöbben talán mégis a Tüke-mozgalom, a Tüke-díj megalapítójaként emlegetik.

Kaszás Endre

- Máig élénken él bennem az emlék, ahogy édesapám 1959-ben elbeszélte nekem, hogy miért mondja azt a szomszédra, hogy „tüke”. Hogy az a bácsi napi tennivalója után miért jár föl a Mecsek-oldalba a szőlőjét kapálni, ahogy az ő apja is tette, hogyan vívta ki környezete megbecsülését, úgy, hogy előre köszönnek neki a kocsmában, ahol névre szóló helye is van

 - idézte fel első találkozását a tükeséggel Kerényi János.

Ahogy a fogalom, úgy a jelentése is megkopott az idők során, a kifejezést egyre ritkábban használták, maguk a pécsiek is.

- Ezért töltött el különös örömmel, amikor a Pécsi Polgári Körben 1997-ben nemcsak a város polgárainak identitását meghatározó kifejezés visszahozatala, hanem a Tüke-díj megalapításának gondolata is felmerült. Még abban az évben megalapítottuk az alapítványt, egy év múlva felavattuk a Citrom utcában a Tüke-kutat, 2003-ban pedig átadtuk az első Tüke-díjat is - emlékezett vissza a kezdetekre az alapító elnök.

Az elmúlt húsz esztendőben 28 Tüke-díjat, 7 ifjúsági díjat, 25 emlékérmet és 8 civil szervezeti elismerést ítélt oda és adott át az alapítvány kuratóriuma.

- Ha jól számolom, akkor ez összesen 68 elismerés. És biztosan állíthatom, hogy valamennyi azt a célkitűzésünket valósította meg, hogy olyanok részesüljenek benne, akik segítik a szülőváros Pécs fejlődését, a tradíciókat felelevenítve teszik élhetőbbé környezetüket, és példaképet mutatnak mindenki számára. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert ezek nélkül nagyon nehéz követhető értéket közvetíteni 

- mondta.

Kerényi János büszke arra, hogy az eredeti jelentés tartalmát visszaidézve a tükeség mára újra az összetartozás szimbólumává vált Pécsen. olyan erővé, amely mentes a gazdasági érdekektől, a politikától.

- A hetvenötödik évemet taposom. Az öregség, a betegség gondját, baját viselve is nagyon fontos számomra, hogy a mára mozgalommá erősödött tükeség jó irányba haladjon tovább. Hiszen olyan szervezet áll már mögötte, amiben tevékenykedni megbecsülést jelent. Számomra hatalmas megtiszteltetés részt venni benne, hálás vagyok a sorsnak, különösen azért, mert mindez az újra erősödő pécsi tüke-társadalom segítségével jöhetett létre. Alapító kurátor társaim közük had emeljem ki Halmos Gábor munkáját, aki kitartásával, szorgalmával felbecsülhetetlen segítséget nyújtott elképzeléseink megvalósításához - zárta gondolatait Kerényi János, aki az elmúlt évben adta át az alapítvány vezetésének operatív teendőit dr. Síkfői Tamásnak.

Hagyomány a szentmise és a díjátadó ünnepség

Mint ismeretes Pécs város szabad királyi rangra emelésének napja előtt tisztelegve 2004 óta minden évben hagyományosan január 21-én adják át a Tüke-díjat. Nem lesz ez másként idén sem. Az ünnepi nap keretében 18 órakor minden érdeklődő számára szentmisét tartanak a pécsi Székesegyházban. Ugyanitt kerül sor a 21. Tüke-díj, a 7. Ifjúsági Tüke-díj, illetőleg a Civil Szervezetek Díjának átadására. Ezt követően a Magtár Látogatóközpontban folytatódik az ünnepség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!