Az ifjúsági díjat Gráber Kristóf kapta

2023.01.21. 19:50

Kertész Attila karnagy vehette át idén a Tüke-díjat (galéria)

Két évtizedes jubileumot ünnepelt a Pécsi Tüke Alapítvány, amely szombat este immáron huszadok alkalommal adta át az arra érdemes polgároknak a nívós Tüke-díjat. A Pécsi Székesegyházban tartott ceremónia után a Püspöki Magtár Látogatóközpontban fogadták a díjazottakat.

bama.hu

Az ünnepi esemény szentmisével kezdődött, amelyet Felföldi László, pécsi megyéspüspök celebrált, majd Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke és Halmos Gábor, a Tüke Alapítvány alapító kurátora köszöntötte az egybegyűlteket. A díjakat Habsburg György megbízásából, Habsburg-Lothringen Eilika hercegnő és Kerényi János adta át. 

Az Ifjúsági Tüke-díjat Gráber Kristóf kapta, aki a 2022. évi Szakma Sztár Fesztivál országos versenyen ért el első helyezést, amellyel elősegítette a kőműves szakma társadalmi elismertségének növelését. 

Pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata, a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt a 2023. esztendő Tüke-díjas kitüntetettje Kertész Attila karnagy, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság elnöke lett. 

Ötévente az arra érdemeseket Tüke Emlékéremben részesíti a kuratórium. Most, a húszéves évfordulón 10 személy kapta meg ezt az elismerést: 

  • Angela nővér – kármelita szerzetes
  • Bíró László – nyugalmazott tábori püspök
  • Ferling József – kreatív kommunikációs szakember,
  • Dr. Figler Mária – professzor emerita, a gasztroenterológia kiváló ismerője
  • Garami József – labdarúgó-mesteredző, szakedző
  • Prof. dr. Helyes Zsuzsanna – kutató orvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja
  • Lovász Lázár – olimpai bronzérmes atléta, kalapácsvető
  • Dr. Nagy Gábor – honvéd orvos-ezredes, hadtörténész
  • néhai Nagy Sándor – Pécs város közművelődésének meghatározó alakja
  • Szilágyi Omer r. ftzs – közrendvédelmi szolgálatirányító pk

A civil szervezetek közül az elismerést 2023-ban a kuratórium két szervezetnek ítélte oda: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak, megalakulása 100 éves évfordulójára emlékezve, illetve az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezetének a Selmecbányai Akadémia szellemi örökségére épülő, hagyományápoló, közösségfejlesztő munkájáért. 

Az alkalomra készített emlékérmét dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke és Hideg József bányamérnök, a Mecseki Helyi Szervezet elnöke vette át.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!