Pár napig megmarad a hó

2024.01.08. 21:00

Most különösen fontos, hogy folyamatosan tele legyenek a madáretetők és -itatók

Mivel a hétfőre lehullott néhány centi hó az előrejelzések szerint a magasabban fekvő területeken és kertekben még valószínűleg napokig megmarad, ezért különösen fontos, hogy a madáretetőket és -itatókat rendszeresen megtöltsék a madárbarátok.

Balikó Gergely

Fotó: Bachkova Natalia

Wágner László Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának elnöke a Dunántúli Napló érdeklődésére elmondta a havas-hideg időben mindenképpen érdemes minden nap feltölteni az etetőket.

Szavai szerint az etetésen felül legalább ilyen fontos az itató feltöltése is, amelyeket az etetők közelében érdemes üzemeltetni. Fagyos időben ajánlott langyos vízzel rendszeresen pótolni a madaraknak szánt innivalót és tisztítani is az itatót. 

Erre azért is van szükség, mert a madarak – röpképességük fenntartása, tollazatuk rendezése érdekében – mindig fürödnek, bármilyen hideg is van, még akár mínusz 20 fokos hőmérséklet esetén is

 – hívta fel a figyelmet Wágner László.

A madarak folyamatos ellátása télen azért kifejezetten fontos, mert az éjszakák sokkal hosszabbak, mint a nappalok. Ezért ilyenkor főleg magevő fajok, köztük a tengelic, a zöldike, az erdei pinty és a verebek is szinte egész nap táplálkoznak, hogy elegendő mennyiségű – testük fűtésére fordítható - tápanyagot halmozzanak fel éjszakára. A behavazott területeken kevesebb táplálékot találnak, mint általában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!