Barátságban a szegényekkel

2024.01.09. 14:00

Nagy János: A Szent Egyed Közösség az evangéliumot tettekre váltja

Legutóbbi podcast-vendégünk Nagy János volt, a Szent Egyed Közösség pécsi vezetője, akivel a közösség tevékenységéről. A sokoldalú családapa öt gyermek és egyetemi oktatói munka mellett szenteli szabadidejét a szegények szolgálatának.

Mohay Réka

A Sant’Egidio, magyarul Szent Egyed Közösség, melyet Andrea Riccardi alapított 1968-ban Rómában, ma egy globális és lokális szinten is aktív, számos országban jelen lévő közösség. Az olasz fiatalok, olvasva az evangéliumot, úgy érezték, hogy a szavakat tettekre kell váltani, ez inspirálta az elindulást.

Az interjú során Nagy János beszélt a közösség sokféle szolgálatáról. Az intézetben élő gyermekek felé fordultak legelőször, majd kibővült a tevékenységük az idősotthonok látogatásával, az utcán élők segítésével, továbbá a közösség a nemzetközi diplomáciában is részt vesz, hangot adva a béke fontosságának. A Sant’Egidio járult hozzá például a mozambiki békemegállapodás létrejöttéhez 1992-ben, amely egy hosszú polgárháborús időszakot zárt le.

A pécsi közösség székhelye a Felsőmalom utca 13. szám alatt található. Minden szerdán délután hajléktalanoknak, illetve a város perifériáján élő szegényeknek visznek ételt, takarót, segítséget, támogatást, emberi kapcsolatokat építve velük. Emellett idősotthonokba látogatnak el, évente szerveznek karácsonyi ebédeket, családból kiemelt, vagy nehéz sorsú gyermekeknek tartanak a béke iskolája kezdeményezés keretein belül foglalkozásokat. Az utóbbi időben pedig havonta vasárnapi ebéden is megvendégelik szegény barátaikat.

A közösség számos fiatalt von be tevékenységébe, a középiskolások mellett egyetemisták és alkalmi segítők is csatlakoznak hozzájuk.

Nagy János és felesége, Kinga öt gyermeket nevelnek, akik – a közösség tagjainak többi gyermekével együtt – bekapcsolódnak a programokba.

– A legidősebb lányom tizenhat éves, büszke vagyok rá, mert ő is oszlopos tagja a béke iskolának, és hétről hétre készül rá, hogy milyen foglalkozást tartson a kisebbeknek. A legkisebb lányom hat éves, ő hamarosan iskolás lesz

 – mesélte Nagy János.

A közösségvezető mindemellett a PTE nyelvészeti tanszékének oktatója, anglisztikára tanítja a fiatalokat – hallgatói gyakran vesznek részt a Szent Egyed szolgálati alkalmain is.

Nagy Jánost arról is kérdeztük, mi a legfontosabb, amit a közösség adott számára.

– A legértékesebb hozadéka a mély barátságok. Azok az emberek, akikkel rendszeresen találkozom a periférián vagy az idősek otthonában, számomra valódi kincset jelentenek. Ez a barátság ingyenes, önzetlen és kizárólag emberi kapcsolatokon alapul. Az, hogy csak jelen vagyok és segítek másoknak a saját útjukon, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, az igazi szépségét mutatja a közösségi szolgálatnak. Ezekből a kapcsolatokból érzelmileg és lelkileg is sokkal többet kapok vissza, mint amennyit én adok – fogalmazott Nagy János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!