Bama.hu videó

2024.01.02. 18:50

A békét hirdették a gyertyalángok a pécsi főutcán és tereken a Szent Egyed Közösséggel (galéria és videó)

Gyertyás, fáklyás felvonulással adott hangot a békesség iránti vágynak a Szent Egyed Közösség a pécsi belvárosban az újév első napjának koraestéjén. A ferences templomtól induló menet a Lyceum-templomig vezetett, ahol Dohány Zoltán bicsérdi plébános által vezetett szentmisével ünnepelt a közösség és a hozzájuk csatlakozók.

Mohay Réka

VI. Pál pápa indította a kezdeményezést 1968-ban, hogy január 1-jén a béke világnapját ünnepeljük. Azóta a mindenkori katolikus egyházfő béke üzenettel fordul ez alkalomból a világból. Ferenc pápának az 57. béke világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetéből olvastak fel a felvonulás során is, illetve a szentmisét is ez a gondolatmenet vezérelte.

Ferenc pápa 2024-es béke világnapi üzenete a mesterséges intelligencia és digitális technológiák felelősségteljes fejlesztésének és alkalmazásának fontosságát hangsúlyozza az emberi méltóság és béke előmozdítása érdekében. A pápa kiemeli az oktatás kihívásait a technológia által áthatott környezetben, különös tekintettel a kritikus gondolkodás és etikai ismeretek fejlesztésére. Emellett sürgeti a nemzetközi együttműködést egy kötelező erejű nemzetközi szerződés létrehozásában, amely szabályozza a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását, miközben hangsúlyozza az emberi értékek és jogok tiszteletét. Az üzenet arra ösztönzi, hogy a technológiai fejlődés a béke és emberi testvériség ügyét szolgálja, és a világosságot hozza az igazságosabb és békésebb világ felé vezető úton.

A Szent Egyed Közösség szerte a világon működik, központjuk Rómában található, az itt élők január elsején általában több ezren vonulnak a Szent Péter térre, ahol pápai áldásban is részesülnek.

Nagy János, a pécsi közösség vezetője elmondta, a program Ferenc pápa béke-vízióját kívánja közvetíteni az emberek felé. Az üzenet arra összpontosít, hogy a szívünkben élő erő, amely ellenáll a gonosznak és a béke felé hajlik, valós változásokat hozhat mind a személyes életünkben, mind a politikai színtéren. A szervezők célja, hogy a béke iránti vágy a szívektől eljusson szélesebb társadalmi szintre is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!