Január végén lejárnak a horgászkártyák

2024.01.07. 07:00

Rengeteg horgászt érintő fontos határidőre figyelmeztet a pécsi egyesület

A Pécsi Horgász Egyesület (PHE) által közzétett tájékoztatás szerint öt évvel ezelőtt vezette be a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a plasztik horgászkártyát. Az okmányokat öt évre adták ki, így időszerű azok lecserélése, ugyanis az első körben kiváltottak január 31-én lejárnak. Az új okmányt január 1-jétől lehet igényelni 2200 forintos áron, tehát az összeg nem változott – hívta fel a figyelmet az egyesület a honlapján.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Fotó: REDPIXEL.PL

Mint hangsúlyozták, a Magyar Horgászkártya 2024-től már állami okmánynak minősül. Új kártya igénylésekor, illetve az előző megújításakor az igénylők átesnek egy központi azonosításon. Az általuk megadott adatokat összeveti a rendszer a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásával. Ha egyezik a kettő, és a horgász igazoltan be is fizeti a díjat, máris létrejön a horgászkártya digitális változata, és a HORINFO szakrendszer engedélyezi a 2024-es horgászokmányok kiváltását – ismertették a részleteket.

A PHE jelezte, hogy ezt akár otthonról, online formában is meg lehet tenni, de aki szeretné, annak személyesen az új engedélyváltással együtt is lesz lehetősége ezt is elintézni. Az új kártyákat a korábban kiküldött okmányhoz hasonlóan ugyancsak postán küldik ki – tették hozzá.

Egyéb részletekről pedig a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége (HEBMESZ) oldalán találni tájékoztatást, ahol egyebek mellett azt írták, hogy a 2018. és 2019. években kiváltott horgászkártyák érvényességi ideje 2024. január 31-én lejár. Ez a tény több, mint 460 ezer horgásztársunkat érinti. Az érintett horgászok a horgászkártya megújításával a következő öt évben is jogosulttá válhatnak a horgászat jogszerű gyakorlásához szükséges további horgászokmányok, köztük az állami horgászjegy, fogási napló és területi jegyek kiváltására.

Kitértek arra is, hogy minden olyan horgász, aki horgászkártyája mellett érvényes állami horgászjeggyel is rendelkezik automatikusan a MOHOSZ által biztosított horgász balesetbiztosítás résztvevője.

Mennyivel emelkednek, illetve emelkedhetnek a költségek?

Amint azt cikkünk elején megírtuk, a Magyar Horgászkártya díja öt év után sem változik. Szintén nem emelkedik az állami horgászjegy díja sem. Változatlan 2024-ben a szövetségi hozzájárulás mértéke is. A tagdíjminimum szintén nem emelkedett – olvasható a HEBMESZ által közzétett tájékoztatásban. Mint hozzátették, a MOHOSZ az állami vizeket hasznosító alhaszonbérlői számára előírta, hogy a területi jegyek (kapcsoltan a tagdíjak) áremelése sem haladhatja meg a 15 százalékot. Hozzátették, hogy a méltán népszerű országos jegyek árai ennél jóval kisebb mértékben, 10 százaléknál kevesebbel lesznek drágábbak jövőre, a gyermekjegyek árai pedig nem is emelkednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!