Jól jön a forrás

2024.01.12. 13:20

Sikerrel pályázott tavaly a siklósi horvát önkormányzat

A Siklósi Horvát Önkormányzat több kisebb projekttel pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő tavalyi felhívásaira.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ennek köszönhetően a tavaly megvalósított VIII. Siklósi Horvát Napra 600 ezer forint támogatást nyertek. A hagyományos nyári rendezvényt július 2-án tartották a siklósi várban. A délután az Alsószentmártoni sokác emlékkiállítás bejárásával kezdődött, majd Magusics Ágota Putokazi sjećanja c. verseskötetének bemutatójával folytatódott. Az estét kulturális műsor, majd horvát táncház zárta.

Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően 300 ezer forintot fordíthattak a kisgyermekek nemzetiségi népismereti foglalkozásaira. A Kanizsai Dorottya Általános Iskolában a beiratkozás előtt álló óvodásoknak szervezték ezeket a foglalkozásokat ráhangolódásként az iskolában zajló horvát nemzetiségi nyelvoktató képzésre. 2023-ban – a Kanizsai Dorottya Múzeum múzeumpedagógusainak bevonásával – öt alkalommal tartottak programokat a farsang, a húsvéti, a pünkösdi, a Márton-napi és az adventi ünnepkört feldolgozva. A pályázati támogatás az utolsó két ünnepkör foglalkozásait finanszírozta.

Nem maradt el a hagyományos Siklósi Horvát Karácsony sem, melyre 300 ezer forint támogatást nyertek el. A programra a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont nagytermében került sor. A rendezvényen részt vettek a donji miholjaci August Harambašić Általános Iskola növendékei, felléptek továbbá a Kanizsai Dorottya Általános Iskola horvát nemzetiségi nyelvoktató programjának tanulói, majd a Tenkes Szőlőszemei Fúvószenekar tagjai. A fellépőket a program után vendéglátás várta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!