Jó show-k voltak

2024.01.07. 14:00

Zoknibemutatót is tartottak divat gyanánt (galéria)

Czeczon Enikő

A 2023-as esztendőben volt egy olyan oldal a Dunántúli Naplóban, amely a pécsi manökenéletről szólt. Emlékszem, hogy a legtöbb képen hölgyek szerepeltek, és meg is kérdeztem kollégámat, Laufer László fotóriportert, aki a fotókat készítette, hogy „Mi újság a férfi manökenekkel?”. Egy-két fényképen egyébként fel-fel lehetett őket fedezni, de a számuk nem volt olyan magas, viszont a budapesti Magyar Divat Intézet jó párat alkalmazott. 
Az 1990-es években az intézmény rendszeresen tartott divatbemutatókat a pécsi Palatinus Hotelben, és jó pár alkalommal a várható férfidivat is terítékre került. 

A divatbemutatókon mindig nagy hangsúlyt kapott az elegancia, így az öltönyök, a zakók sosem maradtak ki a sorból, és ahogy most végignézzük a képeket, azt vesszük észre, hogy a kockás és a csíkos zakók, amelyek 1995-ben és 96-ban hódították, újra megjelentek a boltokban. 

De, amit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a férfidivat-bemutatók esetében a show fontos elem volt, vagyis nem pusztán a kifutón való sétálásról szólt a bemutató, hanem a szórakoztatásról is. Ragadozómintás fürdőnadrágban, afrikai dallamokra táncoltak férfiak a közönség előtt kereplőt forgatva, de a hanyag eleganciát bemutató zenés műsorral is készültek, ami a 90-es évek fiúbandáinak stílusát idézte meg. 

Viszont a kedvenc történetem középpontjában a zokni áll, hiszen akár hisszük, akár nem, de létezik zoknidivat is, amit a divatbemutatón úgy mutattak be a férfi manökenek, hogy ingben vagy ing nélkül, alsónadrágban, zoknival a lábukon sétáltak a kifutón, de olyan is előfordult, hogy a kezükre kellett felvenniük. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!