Új útra léptek

2024.02.09. 17:30

Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub: távozniuk kellett a Szivárványból, önerőből folytatják a vasútállomáson

Új helyszínen folytatja tevékenységét az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub, miután a Szivárvány Gyerekházat el kellett hagyniuk: a pécsi vasútállomás nyugati szárnyában tartják majd szakköreiket és kiállításaikat – önerőből, piaci alapon átszerveződve folytatják, amit több évtizede elkezdtek.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Mint arról hírt adtunk, karácsony előtt már nagy sikerrel zajlott a modellezők nyílt napja a vasútállomáson.

Amint arról Ténai László klubelnök lapunkat tájékoztatta, jelenleg már át is költöztek a közlekedési csomópont épületének nyugati szárnyába, itt tartják már meg március 22-24 között az év első kiállítását is, melyet május és november végén folytatnak majd.

A csoport az elmúlt évek során önkéntes alapon működött, a klub tagjai szakkört is vezettek, ahol ingyenesen adták át tudásukat a fiataloknak, illetve a városi tulajdonú Pécsi Kulturális Központ (Szivárvány) épületében zajló kiállítások bevételeit a városnak adták, amely így vissza-vissza forgatott az összegből a szakkör ill. a terepasztalok felszereléseire, ám ez a városi hozzájárulás általában a klubtól kapott összeg felét sem érte el.

– Most teljes mértékben piaci alapon kell folytatnunk a tevékenységünket, önerőből béreljük a MÁV-tól a helyszínt, s a belépőkből szeretnénk fenntartani a működést

 – hangsúlyozta Ténai László.

– A szakkörös gyerekek szerencsére nem széledtek el és kitartottak mellettünk, így egy kis kényszerpihenő után velük már folytatjuk is a munkát, január végétől már le is zajlott két szakköri alkalom – tette hozzá a klubelnök.

– A város egyelőre nem talált ingatlant a támogatáshoz. Ígéretet kaptunk, hogy amennyiben szükségünk van rá, tudnak segíteni, elsősorban marketingeszközökkel. Egyelőre azonban még nem volt rá lehetőség. A december elején felajánlott nagyárpádi művelődési ház nem lett volna alkalmas arra, hogy szakkörös gyerekeket vigyünk oda, vagy kiállítást rendezzünk. Így ezzel a felajánlással nem tudtunk mit kezdeni. Megpróbálunk a várostól újabb segítséget kérni. Reméljük, hogy találunk egyéb forrást, mellyel hozzájárulást kapunk ahhoz a munkához, mely a közelebbi és távolabbi érdeklődőket, turistákat bevonzza Pécsre

 – részletezte.

Megpróbálunk a városunktól újabb segítséget kérni. Reméljük, hogy találunk egyéb forrást, mellyel hozzájárulást kapunk ahhoz a munkához, mely a közelebbi és távolabbi érdeklődőket, turistákat bevonzza Pécsre.

– Bízunk benne, hogy az új helyszín, amely hobbinkhoz és tevékenységünkhöz illeszkedő közlekedési csomópont, hozzájárul, hogy minél többen látogassák a kiállításokat

 – folytatta Ténai László.

Az új helyszín megtalálását kihívásokkal teli időszak előzte meg. Mint arról hírt adtunk, az ország legnagyobb, évtizedekig épült terepasztala az enyészeté lett, hiszen ez nem volt mozdítható.   

– A jó hír, hogy maradtak mobil elemeink is, amelyeket a jövőben fel tudunk használni. Végső soron szerencsénk volt, hogy a vasútállomáson olyan helyszínt sikerült találni, amely megfelelő otthont biztosít a klub és a szakkör tevékenységének. Most már csak előre nézünk, a munkát, amit évtizedekkel ezelőtt elkezdtünk, folytatjuk tovább

 – összegzett bizakodva Ténai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!